Hlavní obsah

Ve Zlíně uvedli kabaret Ovčáček čtveráček, lidé se smáli hned od začátku

Právo, ČTK, alf

Jako svérázného hrdinu nynější doby představil v neděli prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nekorektní kabaret nazvaný Ovčáček čtveráček, jehož premiéru sledovali diváci ve zcela zaplněném Studiu Z Městského divadla ve Zlíně. Zájem o vstupenky byl obrovský a divadlo muselo přidat další tři reprízy, avšak i ty byly rychle vyprodány. Mluvčí prezidenta Ovčáček si vstupenku navzdory pozvání od vedení zlínského divadla neobjednal a „angažovaným divadelníkům” popřál hodně zdaru.

Ukázka z představení Ovčáček čtveráček ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Ředitel zlínského divadla Petr Michálek v neděli večer krátce před zahájením premiéry kabaretu Ovčáček čtveráček řekl, že text byl napsán za pouhé dva dny a poté následovaly čtyři zkoušky. Námět podle něj reaguje především na aktuální situaci kolem státních vyznamenání. Neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu vyvolalo kritiku části politické scény, veřejnosti i představitelů společenského a kulturního života.

„Je to totální harakiri, ke kterému se odhodláváme, protože nemůžeme mlčet a chceme rozpoutat diskusi,” uvedl Michálek.

Na všechny reprízy zmizely vstupenky rychlostí blesku, což se nám ještě nestalo.
mluvčí divadla Veronika Jurčová

Netradiční představeni vzniklo spontánně a k autorství se přihlásila skupina undergroundových vtipálků z řad divadelníků, která si říká Pia Fraus. Mluvčího Ovčáčka v kabaretu ztvárnil herec Marek Příkazký. Na jevišti zlínského divadla se v neděli večer objevily postavy dalajlamy, zpěváka Daniela Hůlky, prezidenta T. G. Masaryka, Jiřího Bradyho s manželkou, ale také několika politiků. Zazněly i anonymní hlasy z lidu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marek Příkazký jako Jiří Ovčáček v Nekorektním kabaretu

Diváci se smáli už v předsálí při čtení obsazení rolí a hlasitý smích se ozýval hned při prvních dialozích. Chechot se sálem nesl například při scéně, kdy ředitel odboru protokolu kanceláře prezidenta Jiří Forejt telefonicky oznámil Bradymu: „Já jsem chtěl jen říct, že nefigurujete na žádném seznamu a k 28. říjnu nemůžu nic komentovat.” Bujaré veselí v sále zavládlo poté, co postava zpěváka Hůlky v hustém dýmu převzala státní vyznamenání a zpívala si u toho muzikálový hit Jsi můj pán.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marek Příkazký jako Jiří Ovčáček v Nekorektním kabaretu

Scénář kabaretu byl na poslední chvíli aktualizován, aby reflektoval na nejnovější vývoj. Byla do něj zakomponována Zemanova slova na adresu kandidátky na amerického prezidenta Hillary Clintonové či jeho nejnovější oznámení, že premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) možná navrhne odvolání lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana.

O kabaret byl obrovský zájem, takže vedení divadla přidalo další tři reprízy, kterých tak je celkem pět. Derniéra je naplánována na 17. listopadu. „Na všechny reprízy zmizely vstupenky rychlostí blesku, což se nám ještě nestalo,” řekla mluvčí divadla Veronika Jurčová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marek Příkazký jako Jiří Ovčáček v Nekorektním kabaretu

Netradiční titul už před nedělní premiérou zaujal i jiná divadla v zemi. „Máme nabídky na zájezdy do Děčína, Ústí nad Labem, Prahy nebo Kladna, ale zatím je odkládáme. Rozhodneme se až po premiéře,” podotkl Michálek, který je zároveň jedním ze spoluautorů kabaretu.

Čunek: Bylo to úžasné představení

Autoři na premiéru pozvali i mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. Ten se však hercům omluvil. „Satira v posledních letech umírá na úbytě, a proto každý kvalitní kus, který, jak věřím, uvede Vámi vedené divadlo, je vítán. Bohužel, osobně nemohu na představení zavítat, mám již dlouhodobě na neděli naplánovaný program. Za pozvání v každém případě děkuji. Poprosím Vás, abyste tvůrce ode mne srdečně pozdravoval,“ napsal Městskému divadlu Zlín prezidentův mluvčí.

Na premiéře na rozdíl od něj nechyběli někteří politikové. „Bylo to úžasné představení. Je vidět, že autor i herci mají břitký vtip. Po celou hru jsem retrospektivně vzpomínal na dobu socialismu, kdy ta politická vtipná satira v uzavřených kroužcích doslova bujela. Pak jakoby zanikla a nebyla a až teď je znova vidět. Což je velice dobře. Samozřejmě ale není příliš dobře, že to je na tak smutné a pravdivé téma,“ sdělil Právu hejtman Zlínského kraje, exministr a bývalý šéf KDU-ČSL Jiří Čunek.

Obdobně reagoval po skončení kabaretu primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN). „To byla ta nejživější politická satira, kterou jsem zažil. Jak říkáme na Valašsku, když sa v dědině něco přes den šustne, večer by to mělo být v divadle. Tato hra splnila úplně všechno. Doslova přeplnila naše očekávání. Protože to, co herci a autoři zvládli během pár dnů, respektive hodin, to je paráda,“ poznamenal primátor Zlína, města, které je zřizovatelem divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám