Hlavní obsah

Ve věku 70 let zemřel básník a novinář Jaroslav Holoubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve věku 70 let zemřel v neděli dopoledne v jedné z pražských nemocnic na následky těžkého zranění básník, prozaik, novinář a pedagog Jaroslav Holoubek. Oznámila to jeho rodina.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Holoubek na archivním sníku z roku 2004

Článek

V letech 1970-1974 Holoubek vystudoval televizní publicistiku na Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy. Pracoval jako novinář v Mladé frontě, v Tvorbě a Tvaru. Od začátku 90. let byl šéfredaktorem filmového časopisu Premiéra, od roku 1992 redaktorem deníku Blesk, kde v letech 1993-1994 zastával funkci šéfredaktora.

Pracoval i v redakci deníku Večerní Praha, v letech 1997-2002 byl šéfreportérem týdeníku Story. Od roku 2006 působil jako pedagog na Vysoké škole hotelové v Praze.

Jeho literární začátky v 60. letech byly spojeny s brněnským Hostem do domu a pražskou básnickou skupinou sdruženou kolem časopisu Divoké víno. Psal básně, povídky, eseje, fejetony, rozhovory, reportáže a knižní recenze.

Ve společnosti oblíbený umělec a bouřlivák, vždy dobře naladěný a hlučný, vydal třináct sbírek poezie; ta poslední nesla příznačný název Veselý hřbitov.

Od poloviny 60. let Holoubek přispíval do novin a časopisů Host do domu, Divoké víno, Květy, Čs. voják, Práce, Literární noviny, Svět práce či Literární měsíčník. Po roce 1989 přispíval do Hospodářských novin či Práva do časopisů Květy, Reflex, Playboy, Českého rozhlasu i České televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám