Hlavní obsah

Ve Francii vozili knihkupci čtenářům knihy na kole

Právo, Aleš Knapp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během uplynulé doby zněla ve Francii otázka: Jak číst v době epidemie? Nedávné znovuotevření knihkupectví v den konce přísných omezení, které prezident Macron polovičatě sliboval, zůstávalo do poslední chvíle otázkou nahánějící knihkupectvím strach. Ve Francii, literární supervelmoci, klesl jejich obrat o katastrofálních 33 procent.

Foto: archiv Právo

I ve francouzských knihkupectvích se už nakupuje.

Článek

Nejnovější zpráva z pařížského knihkupectví a nakladatelství Le Dilettante, které loni vydalo ve Franci i v Belgii úspěšnou knihu Krátký život Jana Palacha, je, že nošení roušky v knihkupectvích je doporučené, ale nikoli povinné.

Francouzská revue Télérama nazvala svou stať Nechat si dovážet knihy. V době zavřených knihoven i knihkupectví navrhla dodávku knih do bytu. Představovala si to ale jako Hurvínek válku.

Síť Librest sdružující francouzská knihkupectví sice slíbila, že dodá knihy do poštovních schránek klientů, nazítří ale převlékla kabát: „Zdravý rozum nutí knihkupectví, aby nedodávalo knihy do bydliště klienta ani mu je nepředávalo u dveří,“ sdělila.

Ti nejodvážnější knihkupci ale organizovali rozvážku knih na kole. S ruksakem na zádech. Situace hrála do noty jen knihkupectvím prodávajícím i tisk. Koupit v nich ale lze pouze knihy, které nepřekračují průměrnou lekturu od J. M. Simmela, Collinsové nebo Steelové. Hlavním zbožím je v nich tisk. Právě tyto obchody směly zůstat otevřeny.

O otevření filiálky největšího francouzského knihkupectví FNAC v Lucembursku, které je členem Asociace frankofonních zemí, čtenáři po léta bojovali. Sotva byl nedávno FNAC otevřen, vláda přikázala knihkupectví zavřít. Velkovévoda Henri, hlava státu, k tomu mlčí.

Revue Télérama v době uzavření knihkupectví vnucovala četbu v elektronické podobě. V reklamní stati se snažila přesvědčit: „Elektronická kniha bude vaší oblíbenou kamarádkou. A kamarádka obrazovka je i levnější.“ Télérama lanařila i na koupi dvou horkých knižních novinek v elektronické podobě, čtenář tím ušetřil více než deset eur.

Otázkou bylo, kdo si chtěl po celodenní práci na počítači kazit oči obrazovkou i ve volném čase. Navíc elektronické knihy mnohem méně než tištěné zaručují, že čteme skutečný originál. Snadněji se v nich dá cokoli měnit, škrtat, cenzurovat.

Télérama poradila: „Chcete-li odtrhnout oči od obrazovky, nasaďte sluchátka a poslouchejte audioknihu. Objevíte pro sebe mimo jiné krásnou hudebnost stylu Marcela Prousta.“

Dáma s monotónním projevem, předčítající Proustovo Hledání ztraceného času, by se nehodila ani ke čtení zpráv v rozhlase. Předčítači francouzských audioknih by měli znát vynikající herecký výkon Františka Filipovského čtoucího Poláčkovu knihu Bylo nás pět.

Mezi nabídkou více než osmi tisíc audioknih prý lze objevit všechno. Román Mor od Alberta Camuse, aktuální právě v časech epidemie, v seznamu ale chyběl. Důvod? Camus zemřel při automobilové nehodě v roce 1960. K využití literárních děl jako audioknih je třeba, aby autor byl minimálně sedmdesát let nebožtíkem.

Télérama měla alespoň jeden nápad. Vyzvala, aby lidé navázali nebo obnovili vztahy s domácí knihovnou. Literární kvalitu knihy totiž najdeme často až při druhém, ba třetím čtení. V domácí knihovně snobové předvádějí návštěvám knihy klasiků, aniž by je četli. Teď se dosavadním ignorantům naskytla možnost věnovat se literatuře a nic nepředstírat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám