Hlavní obsah

Václav Havel ostře kritizoval rozdělování kulturních grantů

Právo, Kateřina Farná, Ivan Vilček

Za absolutní nepochopení úlohy státu v přerozdělování peněz pro kulturu považuje bývalý československý i český prezident a dramatik Václav Havel politiku rozdělování kulturních grantů v Praze. Kromě jiného to uvedl v sobotu na festivalu Pohoda 2008 Trenčín.

Foto: Genserek Eduard , ČTK

Václav Havel s Joan Baezovou (vlevo) a opoziční kandidátkou na slovenského prezidenta Ivetou Radičovou (vpravo) v sobotu v Trenčíně.

Článek

„Je to neúcta ke kulturním hodnotám, je to odsouzeníhodné. Když jsem viděl ty billboardy namířené proti divadelníkům, měl jsem pocit, že je to profašistický výkřik. Portréty vypadají jako antisemitské kresby a Jiří Suchý je zobrazen jako ďábel,“ řekl v sobotu při návštěvě Pohody - jednoho z největších česko-slovenských hudebních festivalů.

Přijel pozdravit staré známé

Ale jak dodal, „myslím si však, že to pražská kultura nakonec přežije.“ Havel měl důvodů přijet na festival hned několik.

Jednak tu vystoupili jeho kamarádi z kultovní undergrundové kapely The Plastic People of The Universe. Ale především zde koncertovala americká folková legenda Joan Baezová. Ta ho kdysi v červnu 1989 pozvala jako představitele disentu na svůj bratislavský koncert.

Václav Havel s Joan Baezovoufoto: Reuters/Petr Josek

„Nechtěl jsem, aby mě StB sebrala před koncertem, tak jsem si vymyslel, že jí budu dělat bedňáka. Nosil jsem jí tu kytaru, a to mě skutečně zachránilo,“ zavzpomínal v sobotu Havel s úsměvem. Při koncertu pak Baezová Havla bedňáka pozdravila, načež jí organizátoři odpojili mikrofon.

Podpořil rivalku Gašparoviče

Havel se v sobotu na festivalu v Trenčíně setkal i s Ivetou Radičovou, kandidátkou slovenské opozice na funkci prezidenta, a vyjádřil jí svou podporu. Přímé prezidentské volby budou na Slovensku v příštím roce.

„Myslím, že by mohla být výbornou prezidentkou, držím jí palce. Už devatenáct let bojuji za to, aby do čela našeho státu, nejprve společného, potom českého, konečně nastoupila žena,“ řekl Havel.

Radičová, poslankyně nejsilnější opoziční strany Slovenská demokratická a křesťanská unie Demokratická strana (SDKÚDS), získala podporu i dalších seskupení.

Jejím soupeřem by mohla být současná hlava státu Ivan Gašparovič. Ten má zatím větší důvěru, i když se Radičové daří ztrátu v oblibě snižovat. 

Reklama

Související témata:

Související články

Kulturní politika Prahy rozděluje umělce

Na čtvrtečním protestu před pražským magistrátem se setkají jak odpůrci, tak i zastánci nového grantového systému, který navrhl radní Milan Richter (ODS)....

Výběr článků

Načítám