Hlavní obsah

V Táboře se sejdou nakladatelé na festivalu Tabook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř šedesátka nakladatelů přijede začátkem října na třetí ročník Mezinárodního festivalu malých nakladatelů Tabook do Tábora. Ze zahraničí na něm budou hostovat vystavovatelé z Itálie, Norska, Polska, Slovenska a Španělska. Literární přehlídku budou provázet besedy, výstavy, divadelní představení nebo třeba promítání filmů, řekla dramaturgyně festivalu a šéfredaktorka pořádajícího nakladatelství Baobab Tereza Horváthová.

Foto: ČTK - Vít Šimánek

Festivalu se účastní asi šedesát nakladatelů.

Článek

„Hlavním tématem festivalu je letos Cesta ke knize. Zahrnuje cesty za knihami, cesty kvůli knihám i cesty objevné, cesty na sever a na jih, cesty symbolické, duchovní, cesty do emigrace, cestovní deníky, cesty jako životní zkušenost i knihu jako cestu... zkrátka nutný pohyb člověka k poznání,” uvedla dramaturgyně.

Třetí ročník se nově bude konat v budově společenského domu Střelnice, uplynulé dva měly hlavní centrum ve stanu na náměstí. Už tradičně bude festival expandovat do celého starého města. Dílny, výstavy a semináře se budou konat v klubech, kavárnách, pivnici, divadle nebo třeba v kině. Zaostřeno bude letos na editory, a to zvláště v programu takzvané editorské štafety v sobotu odpoledne. Páteční dopoledne bude zase patřit těm, kteří se snaží přivést děti a mladé lidi ke čtení, k objevování textu, ke kritickému myšlení.

Na cestách byli nebo jsou také autoři a spisovatelé, kteří jsou letos hlavními hosty Tabooku. Z dálek dorazí prozaičky Magdalena Platzová a Dora Kaprálová, o životě v cizině budou vyprávět třeba spisovatel a scenárista Jan Novák, spisovatel, dramatik a rabín Karol Sidon, ilustrátor Petr Sís, etnoložka a spisovatelka Pavlína Brzáková.

„Festival letos opět představí obrazovou knihu, ilustraci, obraz v knize, knihu v obraze. Cestou na jih do Itálie se podařilo pozvat nakladatelskou šlechtu, velké malé nakladatelství Corraini, které téměř před sedmdesáti lety spoluzakládal průkopník evropské moderní knihy Bruno Munari,” upozornila Horváthová. Kompletní program, informace o hostech a výstavách najdou zájemci na www.tabook.cz.

Festival Tabook je nejmladším knižním (vele)trhem v Česku, třeba pražský Svět knihy se letos v květnu konal podvacáté a Podzimní knižní trh v Havlíčkově Brodě mohou čtenáři navštívit ve dnech 17. a 18. října počtyřiadvacáté.

Reklama

Výběr článků

Načítám