Hlavní obsah

V Soulu se představuje český Krteček

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V soulské Národní knihovně literatury pro děti a mládež představuje velká výstava jednu z nejznámějších postaviček české animace, Milerova Krtečka. K vidění je na pětadvacet velkoformátových ilustrací, cizojazyčná vydání či ukázky předmětů nebo her s motivy jeho příběhů. Nechybí ani dekorovaný nábytek či dokonce 130 cm velká hračka plyšového krtka.

Foto: Archiv, Právo

Česká postavička, kterou stvořil autor Zdeněk Miler v padesátých letech podle úspěšného disneyovského receptu, je dodnes velmi populární nejen ve východní Evropě a v Německu, ale například také v Indii a Číně.

Článek

Korejskou expozici nazvanou Here Comes the Krtek připravilo Velvyslanectví České republiky ve spolupráci se zástupkyní ilustrátora Zdeňka Milera Milenou Fischerovou a nakladatelstvím Albatros.

Česká postavička, kterou stvořil autor Zdeněk Miler v padesátých letech podle úspěšného disneyovského receptu, je dodnes velmi populární nejen ve východní Evropě a v Německu, ale například také v Indii, v Číně, na Tchaj-wanu nebo v Japonsku.

Krtek a kalhoty byl oceněn na festivalu v Benátkách

Znalci historie filmu budou vědět, že první film Jak Krtek ke kalhotkám přišel, byl oceněn i na festivalu v Benátkách. V Koreji vyšla Krtkova dobrodružství knižně již dávno, nicméně organizátoři výstavy doufají, že tato prezentace přispěje k rozšíření popularity této postavičky i mezi místním publikem.

„Korejským čtenářům totiž není česká dětská kniha neznámá, vždyť zde vyšla už řada děl českých výtvarníků i autorů. V poslední době například knihy s ilustracemi Adolfa Borna z produkce nakladatelství Brio, většina dětských knih Petra Síse včetně jeho pražského titulu Tři zlaté klíčky či třeba publikace Květy Pacovské,“ říká český velvyslanec v Koreji Jaroslav Olša ml.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám