Hlavní obsah

V pražské Lucerně byly vyhlášeny nominace na Českého lva

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středeční nominační večer Českých lvů se nesl ve znamení slávy, pompy i rozpačitého zábavného programu. Ten opět okořenil i humor ničím neředěné trapnosti. Nové moderátorské duo Ester Kočičková a Kamil Švejda se v tomto duchu hned na začátku uvedli typicky "duškovskou" upoutávkou.

Foto: Jan Juřena
Článek

"Kamile, máme 30 vteřin, seber se, neztrapňuj mě tady," prosila z velké obrazovky umístěné na pódiu Kočičková. Načež oba došli k závěru, že nevědí, proč je nezvladatelně nervózní Kamil vlastně tady.

Když se objevili naživo, ujistila diváky Kočičková, někdejší moderátorka populárních pořadů Ženský hlas a Dvojhlas diváky, že je tu za ženy: "Česká kinematografie potřebuje ženu jako koza drbání."

Přesto ženy, i velmi slavné a hvězdné, zaplnily po osmé hodině večerní kinosál Lucerny. Hned v první řadě seděla vedle Fera Feniče například legendární šansoniérka Hana Hegerová.

Mezi množstvím herců, režisérů a byznysmenů se mezi diváky objevila loňská Miss Lucie Váchová, kterou později uvedla Kočičková na pódium jako "pěknou žabku". Mnohem více než oba dva nováčkové zaujal diváky hostes Míša, který celou dobu mlčky a s nenuceným klaunstvím vykonával na jevišti funkci líného a zpomaleného poskoka.

"Porod kazí figuru"

Všichni v sále ale především čekali na oznámení nominací na ceny Českého lva za loňský rok. Veronika Žilková, která přečetla kandidátky na ženský vedlejší herecký výkon, si s humorem Kočičkové poradila po svém. Svěřila se, jak to má s porody - před dvěma lety ve filmu Otesánek porodila dřevěnou švankmajerovskou obludu: "Chtěla bych tady před celým národem prozradit, že ve skutečnosti mám pět dětí, ale všechny adoptované. Nechci si kazit figuru porodem."

Největší radost z oznámených nominací dával najevo Vladimír Morávek, režisér Nudy v Brně. Když si měl přijít pro Cenu české filmové kritiky, vyběhl bujaře na pódium pro cenu i sponzorský dar, tašku s pivy. "Moc vám děkujeme, s ničím takovým jsme nikdy vůbec nepočítali," poděkoval především za nominace směrem k akademikům.

Režisér Ondřej Trojan dával spontánně najevo radost při každé oznámené nominaci pro Želary zatnutými pěstmi jako při sportovním utkání. Po skončení ceremoniálu slavil úspěch filmu v kroužku s herečkou Aňou Geislerovou a scenáristou Petrem Jarchovským.

U moderátorského stolku se objevila i Miss České republiky z roku 1998 Helena Houdová, kterou pět minut držel kolem pasu blažený Švejda. "Právě teď se učím, učím a učím poznávat život," prozradila Houdová.

Mrtvola na pódiu

Mezi lepší momenty večera patřily hlavně archivní filmové ukázky z období socialismu a potom "bezejmenný armádní střihač", který přišel vyhlásit nominace za střih filmu. Na otázku, jak se pozná nejlepší armádní střihač, odpověděl: "Že stříhá odpředu dozadu." A poté Švejdu na pódiu téměř ostříhal kadeřnickým strojkem. Svého kolegu zachránila na poslední chvíli Kočičková.

Role zachránce se naopak vyměnila, když se schylovalo k závěru pořadu. Z předních řad najednou vyskočil neznámý útočník, vykřikl a střelil po Kočičkové z pistole. Švejda přiskočil a bránil ji svým tělem. Poté se svalil na pódium, vyplivl filmařskou červeně barvící kapsli a večer dohrál v poloze mrtvoly vleže.

Program společenského večera, který se odehrál po ceremoniálu, obstaral vegetariánský bufet, kde podávali své jídlo i krišňáci a kapely. Hosté ještě dlouho do noci rozebírali nominace na Českého lva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám