Hlavní obsah

V Praze zahraje texaský kytarista Guitar Shorty, Hendrixův švagr

Novinky, Stanislav Dvořák

David William Kearney, známý v hudebním světě pod přezdívkou Guitar Shorty, přijede zahrát v rámci Prague International Bluenight 7. dubna do Lucerna Music Baru.

Foto: myspace/guitarshorty

Guitar Shorty

Článek

Guitar Shorty získával zkušenosti jako kluk v kapele samotného Raye Charlese a svůj první singl You Don't Treat Me Right vydal v roce 1957 pod vedením Willieho Dixona. Když se usadil v New Orleansu, založil vlastní band a v klubech hrál s největšími esy blues a rocku - T-Bone Walkerem, Big Joe Turnerem a Little Richardem. Na pódiu zažil také Sama Cooka, který je kritikou považován za pravděpodobně prvního soulového zpěváka v dějinách, předchůdce Jamese Browna či Marvina Gaye.

V Seattlu se oženil s Marciou, nevlastní sestrou Jimiho Hendrixe, kterému se Shorty zalíbil. Navštěvoval pak jeho koncerty a jistě to platilo i naopak, v Shortyho stylu lze dodnes poznat ozvěny Hendrixova stylu.

Jeho vášnivý blues-rock s kořeny v padesátých a šedesátých letech má blízko i k Allman Brothers nebo Rolling Stones, současné nahrávky mají ale pochopitelně modernější zvuk. Hrubý zpěv a výbušná sóla plná zvratů však zůstávají.

Shorty vydal přes desítku LP jako Watch Your Back, I Go Wild!, Roll Over, Baby, Billie Jean Blues, Blues Is All Right, Get Wise to Yourself, Topsy Turvy, My Way or the Highway a On the Rampage.

„Guitar Shorty patří mezi vůbec nejenergičtější bluesové muzikanty všech dob,“ napsal o něm list Chicago Reader.

Reklama

Výběr článků

Načítám