Hlavní obsah

V Praze vystavuje řecký scénograf Fotopoulos

Novinky, Radmila Hrdinová
PRAHA

V Muzeu hlavního města Prahy byla 29. května zahájena retrospektivní výstava řeckého scénického a kostýmního výtvarníka, sochaře a restaurátora Dionisa Fotopoula jako doprovodná akce 10. ročníku mezinárodní výstavy scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale.

Foto: Leona Roháčková

Chloubou zlínské Zoo jsou tři samice slona afrického - Kálí, Zola a Ulu. Přicestovaly v dubnu 2003 z Jihoafrické republiky z Krügerova národního parku.

Článek

"Dionisis Fotopoulos je básník - jen místo slov pracuje s hmotou, a odhaluje tak podstatu snů", napsal o tomto světově proslulém řeckém scénografovi divadelní kritik Kostas Georgousopoulos.

Dionisis Fotopoulos (1943) studoval na Akademii výtvarných umění v Athénách. Je autorem výpravy a kostýmů pro více než tři stovky divadelních představení a čtyři desítky filmů. Navrhl kostýmy jak pro pro bulvár a frašky, tak i pro starověké řecké hry, klasická i moderní díla. Spolupracoval s předními řeckými i světovými režiséry jako Karolos Koun, Peter Hall, Peter Stein, Jurij Ljubimov. Je držitelem domácích i zahraničních ocenění a autorem mnoha odborných publikací.

Fotopoulos na Pražském Quadriennale

V roce 1991 se představil multimediální instalací i na Pražském Quadriennale, jehož se letos zúčastní jako člen poroty. Fotopoulovu tvorbu dokumentují na pražské výstavě desítky kostýmů, scénických modelů a fotografií z inscenací, na nichž se podílel. V pátek 13. června od 17.00 se v Muzeu uskuteční setkání s Dionisem Fotopoulem. K výstavě, která potrvá do 20. července, je vydán český a anglický katalog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám