Hlavní obsah

V Praze se zrodí nové operní hvězdy

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž pro pěvce a pěvkyně od osmnácti do dvaatřiceti let Operalia se poprvé ve své historii odehraje v Praze. Od 21. do 26. července ji bude hostit jeviště historické budovy pražského Národního divadla.

Foto: archiv Operalia

Španělský pěvec Plácido Domingo si Prahu zamiloval.

Článek

Soutěž založil v roce 1993 světově proslulý tenorista Plácido Domingo jako platformu pro mladé pěvce, kteří již profesionálně působí v operních domech, aby jim pomohl nastartovat hvězdnou kariéru. Během šestadvaceti ročníků se to podařilo u takových osobností, jakými jsou dnes José Cura, Rolando Villazón, Joyce DiDonato, Sonya Yoncheva či Olga Peretyatko.

„Operalia slouží jako významná startovací rampa pro začínající umělce. Těším se na spolupráci s Orchestrem Národního divadla, které bude nepochybně skvělým hostitelem letošního ročníku Operalie,“ říká Plácido Domingo.

První ročník Operalie se konal v Paříži, další v Londýně, Tokiu, Moskvě, Madridu, Miláně, Los Angeles nebo Mexico City. Praha okouzlila Dominga během jeho dirigentského hostování ve Stavovském divadle při uvedení Dona Giovanniho v roce 2017 a při letošním lednovém koncertu Mozartovy narozeniny, jehož sólisty byli právě vítězové Operalie, sopranistka Adela Zaharia a barytonista Simone Alberghini, loňský semifinalista soutěže tenorista Petr Nekoranec a mezzosopranistka Štěpánka Pučálková.

Čtyřicet odbornou porotou pečlivě vybraných pěvců, včetně české sopranistky Zdislavy Bočkové, čekají v Praze tři kola, která budou přístupná veřejnosti. A 26. července pak koncert finalistů za doprovodu Orchestru Národního divadla pod taktovkou a s průvodním slovem Plácida Dominga. Předprodej vstupenek na koncerty je v pokladnách a na webu Národního divadla.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám