Hlavní obsah

V Praze se bude natáčet film Borg vs. McEnroe i další snímky

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na londýnský Wimbledon se v srpnu a září promění pražský tenisový areál na Štvanici. Režisér Janus Metz Pedersen na něm bude natáčet švédský film Borg vs. McEnroe, jehož děj je zaměřen zejména na finálový souboj obou tenistů ve Wimbledonu v roce 1980.

Foto: ČTK

Shia LaBoeuf bude hrát Johna McEnroea ve filmu Borg vs. McEnroe.

Článek

Pražskou antuku pokryje „wimbledonský trávník“, jako John McEnroe přijede Shia LaBeouf, Björna Borga bude hrát Sverrir Gudnason, jeho trenéra švédská světová hvězda Stellan Skarsgard.

Film Borg vs. McEnroe bude velmi atraktivní, ale zdaleka ne nejnákladnější film nebo seriál, který se bude v Česku v nejbližších měsících natáčet. Jak řekl na nedávno skončeném karlovarském filmovém festivalu Radomír Dočekal z Asociace producentů v audiovizi, strávily už loni zahraniční produkce v Česku kolem 1100 natáčecích dnů, což znamená v průměru 39 natáčecích dnů na projekt a průměrnou útratu za jeden natáčecí den 3,9 miliónu korun. Letos plánují utratit v Česku 720 miliónů korun.

„Je skvělé vidět, že český filmový průmysl zase ožil. Díky pobídkám se k nám zahraniční štáby po drastickém propadu produkce před zhruba deseti lety opět vrátily a zaměstnávají tu tisícovky lidí. A to nejen filmařů, dávají práci také mnoha dalším oborům a službám. Útrata zahraničních produkcí v České republice vzrostla od zavedení pobídek téměř pětinásobně,“ říká ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Pobídky znamenají, že stát zahraničním produkcím část jejich nákladů vrací – a právě jejich zavedení v Maďarsku už v roce 2004 od nás většinu filmařů odlákalo.

Nejvíc se točí historie

Různá atraktivní místa, jako jsou hrady, zámky, lesy i historická jádra měst, jsou lákadlem především pro natáčení historických filmů a seriálů. „A jsou to i kreativní a řemeslné profese, které Česká republika nabízí – od výpravy, stavby dekorací, přes kostýmy až po výrobu rekvizit,” říká Ludmila Claussová z Czech Film Commission.

Letos to jsou především tři nákladné dobové televizní seriály. Na Hrubé Skále v Českém ráji se již koncem června rozjelo natáčení seriálu Britannia, které je naplánováno na 145 dnů. Desetidílný seriál přibližuje období Římské říše v 1. století po Kristu, kdy Římané pronikají na území dnešní Velké Británie.

Mezi 13. a 14. stoletím se odehrává děj seriálu Knightfall, který zachycuje skutečné události, jež vedly k pronásledování a pádu templářských rytířů. Filmaři budou až do prosince například na hradě Točník, v Průhonicích, Doksanech či na Barrandově, na jehož pozemcích jsou postaveny rozsáhlé kulisy (30 tisíc m2) tehdejší Paříže, v ateliérech zase interiéry kaple, hostince, haly a dalších budov.

„V nejčilejších momentech pracovalo na výrobě a stavbě dekorací jak na pozemku, tak v ateliérech přes tři sta padesát lidí, a to zejména tesaři, truhláři, zedníci, štukatéři, patinéři, malíři pozadí, zámečníci a kováři,“ říká vedoucí barrandovské stavby Štěpán Červený. Českým architektem filmu je Ondřej Nekvasil, výkonnou produkci má na české straně na starosti společnost Stillking Films.

Třetím důležitým natáčením bude od konce léta do února 2017 první řada televizní série Genius pro National Geographic Channel. Protagonistou první řady seriálu, který bude přibližovat světově významné inovátory, je Albert Einstein, úvodní epizody bude režírovat Ron Howard, jenž natočil snímky Šifra mistra Leonarda, Apollo 13, Duel Frost/Nixon a další.

Vysílání seriálu je plánováno na jaro 2017 v 171 zemích a ve 45 jazycích.

Kromě těchto rozsáhlých seriálových produkcí probíhá v České republice natáčení další řady snímků zejména pro německé televize. Teď právě televizní film Die Vergeltung pro ZDF a v přípravách je Zuckersand pro ARD. A nebudou chybět ani štáby z Asie. V nejbližší době se bude natáčet hongkongský film Adventurers s Jeanem Reno v jedné z rolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám