Hlavní obsah

V Praze se bude dražit Filla za 12 miliónů

Za nejméně 12 miliónů korun se bude v neděli v Praze na Žofíně nabízet obraz Františka Filly Tři Grácie, který pochází z druhé poloviny 30. let. Galerie Kodl, která dražbu pořádá spolu s aukční síní Vltavín, novinářům představila také další Fillova díla i obrazy Františka Kupky, Jana Zrzavého, Václava Špály, Rudolfa Kremličky, Františka Foltýna nebo Zdeňka Sklenáře.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Galerista Martin Kodl ukazuje Fillův obraz.

Článek

Velkoformátová práce Tři Grácie pocházející z vrcholného Fillova období představuje podle galeristy Martina Kodla v mnoha aspektech završení autorovy dosavadní tvorby. V bezprostřední blízkosti hrozícího válečného konfliktu se malíř snažil zpřítomnit pro něj bezpečnější antický svět a dal vzniknout osobitému archaickému kubismu.

Jedná se o mnohokrát vystavované a reprodukované dílo, v poslední době například na samostatné expozici Emila Filly v Galerii Antonína Procházky (Brno, 2003) a na výstavě Černá slunce (Ostrava, 2012-2013).

Nejdražším dílem Emila Filly prodaným na české aukci je obraz Zátiší s lahví Cherry, který byl vydražen před dvěma lety za 16,25 miliónu korun. Letos se prodala jeho Hlava muže v cylindru za 16 miliónů korun a za 15,2 miliónu korun dílo Ležící žena.

Sběratele i investory může podle Kodla v nedělní aukci zaujmout také olej Jaroslava Čermáka Šimon Lomnický na Karlově mostě, jehož objednavatelem byl hrabě Eugen Černín a jenž je pro své zásadní postavení v rámci českého výtvarného umění zmiňovaný v desítkách publikací. Obraz se začne vyvolávat na dvou miliónech. Pořadatelé upozorňují také na obraz Jana Zrzavého Za vsí vyvolávaný za 1,7 miliónu nebo akvarel Františka Kupky Moře z francouzského jihu z Waldesovy sbírky s vyvolávací cenou 1,4 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám