Hlavní obsah

V Praze bude k vidění kopie monstrózní čínské Terakotové armády

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1974 si čínští zemědělci ve vesnici Ši-an chtěli vykopat studnu a narazili na předmět z pálené hlíny. Zanedlouho se přišlo na to, že jde o jeden z největších archeologických nálezů všech dob. V obrovských jámách se našla tzv. Terakotová armáda, cca 7000 soch vojáků a stovky válečných vozů a koní. Stejnojmenná výstava se snaží napodobit pocit, který měli archeologové, když poprvé uviděli neuvěřitelný nález. Ve velkém sále Lucerny v Praze začíná 13. května.

Článek

"V Evropě měla výstava premiéru v roce 2002 ve Frankfurtu, odtud se stěhovala přes Mnichov, Mannheim, Bonn, Düsseldorf, Hamburg, Berlín, Norimberk a Stuttgart do Bad Kissingenu. Poté se armáda přesunula do Vídně a nyní zakotví v Praze," uvedl mluvčí agentury Live Nation Petr Novák.

Velkou výstavu dokresluje i zvukový doprovod a světelná show. Navíc bude na programu i vedlejší výstava o čínské módě, kde se návštěvníci dozvědí, jaké šaty nosily čínské ženy v průběhu

Velkou výstavu dokresluje i zvukový doprovod a světelná show. Navíc bude na programu i vedlejší výstava o čínské módě, kde se návštěvníci dozvědí, jaké šaty nosily čínské ženy v průběhu uplynulých tisíciletí.

Velkou výstavu dokresluje i zvukový doprovod a světelná show. Navíc bude na programu i vedlejší výstava o čínské módě, kde se návštěvníci dozvědí, jaké šaty nosily čínské ženy v průběhu uplynulých tisíciletí.

Obrovský soubor soch patřil k výbavě hrobky Čchin Š‘-chuang-tia. Příslušenství hrobky prvního čínského císaře z dynastie Čchin leží v provincii Šang-ši. Ta se začala stavět roku 246 před naším letopočtem a trvalo to 38 let. Na výstavbě hrobky se podílelo odhadem 700 000 lidí.

Hrobka má rozměry 345 krát 350 metrů a celek měl původně tvar pyramidy. Sochy byly nalezeny celkem ve třech jámách, v první bylo 6000 vojáků a 40 dřevěných bojových vozů, v druhé 350 koní táhnoucích bojové vozy, 116 jezdeckých koní a okolo 900 vojáků a pravděpodobně

89 bojových vozů. Třetí jáma obsahovala menší množství vojáků a vozů.

Kdo byl majitelem hrobky?

Čchin Š‘-chuang-ti se narodil roku 259 před naším letopočtem v poslední etapě období válčících států pod jménem Jing Čcheng. Po smrti svého otce se stal

Čchin Š‘-chuang-ti se narodil roku 259 před naším letopočtem v poslední etapě období válčících států pod jménem Jing Čcheng. Po smrti svého otce se stal ve svých třinácti letech novým králem. V dvaadvaceti letech byl oficiálně korunován. Poté, co překonal překážky na cestě ke své neomezené samovládě

Čchin Š‘-chuang-ti se narodil roku 259 před naším letopočtem v poslední etapě období válčících států pod jménem Jing Čcheng. Po smrti svého otce se stal ve svých třinácti letech novým králem. V dvaadvaceti letech byl oficiálně korunován. Poté, co překonal překážky na cestě ke své neomezené samovládě (uvěznil svou matku, vysoké politiky a generály), začal pracovat na přípravách sjednocení celé Číny. Roku 221 př.n.l. se mu podařilo podrobit

si všechna okolní území. Výsledkem bylo sjednocení čínských států pod jedním panovníkem. Roku 210 př.n.l. zemřel ve svých padesáti letech.

Zbraně, které sochy držely, jsou reálné a vědci zjistili, že je staří Číňané dokonce pochromovali, aby v hrobce nezrezavěly.

Reklama

Výběr článků

Načítám