Hlavní obsah

V nominacích na Anděla vede skupina Kryštof

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominace na české hudební ceny Anděl vyhlásili pořadatelé v pondělí v Praze. Nejvíce šancí (celkem šest) si vysloužila skupina Kryštof. Vyhlášení cen má 16. března moderovat Leoš Mareš.

Foto: Aleš Honus , Právo

Richard Krajčo a Jaromír Nohavica

Článek

Na skupinu roku byli nominováni Kryštof, Charlie Straight a Zrní, na zpěváka roku Boris Carloff, Vojta Dyk a Richard Krajčo. Na zpěvačku roku Lucie Bílá, Iva Bittová a Aneta Langerová.

Objevem roku se může stát A Banket, Boris Carloff nebo skupina Zrní. Na album roku kandidují desky The Escapist od Borise Carloffa, Someone With a Slow Heartbeat od Charlie Straight a Inzerát od Kryštofa.

Foto: Petr Horník, Právo

Moderátorkou večera byla Lucie Bílá.

Skladbou roku může být Coco od Charlie Straight, Inzerát od Kryštofa a Křídla z mýdla (společně Kryštof s Jarkem Nohavicou). V kategorii videoklip roku kandidují Píseň práce od skupiny Buty, Falling od Borise Carloffa a Inzerát od skupiny Kryštof.

Kromě hlavních kategorií byly zveřejněny i nominace na žánrové ceny, které se vyhlašují zvlášť. V kategorii Alternativní hudba figurují skupiny Květy (Bílé včely), Please The Trees (A Forest Affair) a Zrní (Soundtrack ke konci světa), v kategorii Elektronická hudba pak Boris Carloff (The Escapist), Dirty Picnic (View Through the Crystal) a Vložte kočku (TáTa). Folk & Country letos zastupují Karel Plíhal (Vzduchoprázdniny), Radůza (Ocelový město), Zhasni (Na druhém nádvoří) a Zrní (Soundtrack ke konci světa).

V oblasti označené Hard & Heavy byli nominováni Forgotten Silence (La Grande Bouffe), Master’s Hammer (Vracejte konve na místo) a Mindwork (Eterea), v oblasti Hip-hop & R’n’b jsou to Ektor & DJ Wich (Tetris), Hugo Toxxx (Bauch Money Mixtape) a Idea (Daleko blíž). V kategorii Jazz & Blues mají nominace Jaromír Honzák feat. Sissel Vera Pettersen (Blood Sings), Inner Spaces feat. David Dorůžka (Light Year) a Najponk/Honzák/Fishwick (The Real Deal).

Punk & Hard core zastoupí letos Drom (Hectop), Pipes and Pints (Found & Lost), See You In Hell (Jed) a The Unholy Preachers (Troublemakers), Ska & Reggae pak Coco Jammin (Sklizeň 2012), MikkiM (Offbeat Rhapsody) a Sto zvířat (Hraju na klavír v bordelu). V kategorii World Music mají želízko v ohni Tomáš Kočko a Orchestr (Cestou na jih), Ida Kelarová & Jazz Famelija & Guests (Šunen savore), BraAgas (Fuerte) či Beata Bocek (Ja tutaj mieszkam).

Během vyhlášení Andělů budou účinkovat všichni umělci nominovaní v hlavních kategoriích, např. Aneta Langerová, Lucie Bílá, Kryštof, Charlie Straight, Vojta Dyk, Zrní a další.

Hudební akademie rozdávající Anděly prošla určitými změnami, už by v ní neměli být různí manažeři, ale pouze nezávislí porotci, sdělili pořadatelé. Slavnostní ceremoniál proběhne na pražském Výstavišti v sobotu 16. března v přímém přenosu na ČT1. Žánrové ceny budou rozdány 8. března. Hlavním mediálním partnerem cen je Seznam.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám