Hlavní obsah

V neděli v Praze začíná 24. ročník festivalu romského umění Khamoro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romskou hudbu kombinovanou s jidiš muzikou, gypsy jazz či tóny tambury přiveze do Prahy mezinárodní romský festival Khamoro, jehož 24. ročník se uskuteční od 29. května do 4. června. Koncerty doplní výstavy, divadelní představení a průvod romských umělců centrem Prahy, informovali ředitelka pořádající organizace Slovo 21 Jelena Silajdžicová a vedoucí produkce festivalu Inka Jurková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Khamoro na Staroměstské náměstí

Článek

„Letos se můžeme setkat po dvou letech, kdy byl koronavirus. Khamoro vzniklo proto, aby se lidé potkávali. Na festivalu se setkávají Romové i neromové, festival tak napomáhá integraci a vytváří prostor pro lidi, aby si užili romské kultury. Podtitulem všech letošních festivalových akcí je tak Pojďme se potkat,“ řekla Silajdžicová.

Festival zahájí vystoupení kapely Imperio a Connection z Česka. V dalších dnech zazní romská hudba kombinovaná s jidiš muzikou v podání izraelského kvartetu Mediterranean Gypsy Swing Experience a žánr gypsy jazzu bude zastupovat také německé uskupení Sinti Romů Vano Bamberger & Band.

Zahrají mimo jiné rovněž cimbálová kapela Manuša v čele se zpěvačkou Júliou Kozákovou a dechové uskupení The Elvis Ajdinovic Orkestar, se kterým zazpívá srbská zpěvačka Jelena Markovičová. Hudebník Bako Jovanovič v Praze představí své umění hry na čtyřstrunnou tamburu.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Khamoro

Festival uzavře galakoncert 4. června v prostorách Divadla Archa, kde vystoupí romská skupina Le Čhavendar z Rokycan či španělští tanečníci z Ballet Lucia Guarnido Studia. K vidění bude i představení části jediného profesionálního romského divadelního souboru Teatr Romans na Ukrajině, jehož někteří členové před válkou na Ukrajině uprchli do Polska. Soubor se pražskému publiku poprvé představil v roce 2005. Nyní do českého hlavního města zavítá šest členů souboru, jehož činnost ovlivnila válka, uvedla Jurková.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit také na dvě divadelní premiéry. Inscenaci Djelem, djelem sehraje pod režií Kateřiny Volánkové amatérský soubor Trajo z Rokycan. Představení vzniklo loni a je reminiscencí na zážitky několika romských rodin z migrace do Velké Británie. Poprvé bude uvedeno také monodrama Dajori od romské herečky a zpěvačky Pavlíny Matiové.

Khamoro (Slunce) je podle pořadatelů největším festivalem profesionálních romských hudebníků na světě. Praha ho hostí od roku 1999. V posledních letech akci ročně navštíví zhruba 10 000 lidí.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám