Hlavní obsah

V muzikálu o Evě Olmerové hrají Jirešová, Ruml či Trapl

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzikál o životě velmi oceňované a předčasně zemřelé české zpěvačky Evy Olmerové chystá skupina mladých herců a zpěváků. Premiéra bude 7. září v pražském Divadle v Dlouhé.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivana Jirešová

Článek

„Je to jiný typ muzikálu, téma Evy Olmerové si o jiný způsob zpracování říká,” sdělila ve čtvrtek autorka muzikálu i představitelka hlavní role Zuzana Offenbartl Dovalová, která si představením plní životní sen. Nedomnívá se, že by dnešní mladí nemohli pochopit příběh Olmerové, která zemřela už před dvaceti lety.

„Několik let jsem si představovala, jak by to bylo na jevišti krásné. Generační rozdíl je jen abstraktní pojem, mění se móda, mění se politická situace, ale člověk ne. Já Evě lidsky rozumím. Generační rozdíl není problém,” vysvětlila autorka.

Jde o průřez životem Evy Olmerové a její písně jsou scénicky zapracovány tak, aby odpovídaly příběhu. V muzikálu bude celkem dvaadvacet herců, čtrnáct hudebníků a asi čtyři desítky dobových kostýmů. Plánují se i videoprojekce, ale podle tvůrců „velmi střídmé”.

Foto: Supraphon

Několik kompilací písní Evy Olmerové vydal na CD Supraphon.

V muzikálu si zahrají Tomáš Trapl, Tomáš Savka, Ondřej Ruml, Ivana Jirešová, Markéta Bednářová, Petr Kutheil, Filip Kotek a další.

Eva Olmerová (1934-1993) byla hlavně jazzová zpěvačka, která vystupovala po barech a v šedesátých letech i v Divadle Semafor. S komunistickým režimem měla velmi špatné vztahy, trápil ji výslechy a zákazy. Zemřela v 59 letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám