Hlavní obsah

V Moravském divadle vinu nikdo netrestá

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě věci hodnocení Periferie Františka Langra v režii Štěpána Pácla v olomouckém Moravském divadle rád předznamenám: vzestup hanácké činohry vedené Michaelem Tarantem a další úspěch režiséra, který se loni blýskl s Ivanovem v Ostravě.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Tereza Richtrová (Anna), Ivan Dejmal (Franci), za nimi Petr Kubes (Muž za oponou, v té chvíli švec)

Článek

Velká pochvala také za dramaturgický výběr. V české variaci na Zločin a trest vrací Milan Šotek po čase na jeviště jednoho z nejlepších meziválečných dramatiků. Langer vyšel z buřičské generace desátých let (Šrámek, Gellner, Neumann a další), jeho místo je však po boku ikony největší - Karla Čapka.

Chceme spravedlnost

Příběh Periferie se váže k vinohradsko-žižkovskému předměstí s jeho pavlačovými domy a neupravenými parky. Scénografie sestavy lavic Pavly Kamanové evokuje dávné „výlety“, tancovačky v amfiteátrech příměstských lesů. A jako přeskakované a převrhované překážky naznačuje nelehkou cestu nešťastných hrdinů.

Propuštěný zloděj Franci, s melancholickou noblesou pražských Pepíků ho hraje Ivan Dejmal, doplatil na povedenou partu, má ale štěstí. Hned se mu na krk pověsí Anna (Tereza Richtrová), holka, která se prodírá ulicemi, ale ještě není úplně ztracená...

Pácla začne příběh zajímat v okamžiku, který přesně vymezil již autor. V potyčce zabije Franci arogantního Annina zákazníka (Roman Vencl). Štěstí ho ale neopouští, protože všechno se podaří nastrojit jako nešťastnou náhodu.

A tady začíná podobnost s Dostojevského Rogožinem. Franci neunese tíhu podvědomí. Svědomí ve spojení s chlubivostí a touha dokázat, že umí být tvrdý,  ho vedou k doznání, jež mu ale ani policie nevěří. A tak je třeba vraždit znovu...

Režisérovi se, jak u něho začínáme být zvyklí, velice přesně podařilo zaznamenat Franciho nevyrovnanost, rozpínající se chorobnost duše. Relativizuje pravdu, kterou divák zná, a konfrontuje ji s pravděpodobností právního výkladu důkazů. To všechno přivedlo na jeviště Moravského divadla strhující analýzu cesty za spravedlností.

Dějí se věci!

S dobrými tématy a režiséry k velkým výkonům rostou olomoučtí herci. Václav Bahník v roli tak trochu bezdomoveckého soudce-alkoholika, advokáta chudých, Jiří Nebenführ a Vojtěch Lipina jako Franciho kumpáni. Dej lumpovi funkci, napraví tě...

Langrův relativismus, který krátce po vinohradské premiéře (1925) slavil úspěch i v Berlíně a ve Vídni, se promítá do Paní (Lenka Kočišová), která si vlastně smrt prostopášného manžela přeje. Periferii prospěl kabaretní háv, do kterého celek znamenitě oděl Muž před oponou, Petr Kubes. - Přátelé, v Olomouci se dějí věci!

Moravské divadlo Olomouc - František Langer: Periferie. Režie Štěpán Pácl, dramaturgie Milan Šotek, scéna Pavla Kamanová, kostýmy Daniela Klimešová, hudba Jakub Kudláč, pohybová spolupráce Kristýna Slezáková. Premiéra 18. ledna, psáno z reprízy 9. dubna 2013.

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Výběr článků

Načítám