Hlavní obsah

V Miláně začne světové turné projektu o Karlu Zemanovi

O víkendu začne v Miláně světové turné výstavního projektu Filmový kouzelník: Karel Zeman. Doprovodí ho retrospektiva nejvýznamnějších filmů slavného tvůrce. Akce vznikla ve spolupráci Českého centra Milán, Muzea Karla Zemana v Praze a Nadace italského filmu, sdělila dnes mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.

Foto: Profimedia.cz

Z filmu Vynález zkázy

Článek

Projekt se uskuteční ke 105. výročí narození režiséra Zemana (1910–1989), průkopníka trikových filmů a uznávané osobnosti světové kinematografie. Filmař se tak pomyslně vrátí do Itálie, kde v roce 1955 získal na Benátském filmovém festivalu Hlavní cenu. Nyní tam budou uvedeny digitalizované verze jeho snímků v čele se zrestaurovanou verzí Vynálezu zkázy.

"Multimediální výstava představí kromě unikátních záběrů z natáčení jednotlivých filmů a rozhovorů s Karlem Zemanem také ukázky příprav trikových scén. Výstavu doplní originální kostýmy, repliky i fotografie. Její součástí bude také typická scéna, která vtáhne návštěvníky do atmosféry jeho filmových příběhů," dodala Jungwirthová.

"Jde o opravdu jedinečný počin a koordinaci jednotlivých partnerů, kteří umožnili, aby se po 60 letech Zeman opět představil italskému publiku ve velkém světle filmových reflektorů obzvláště v době světové výstavy," uvedla šéfka milánského Českého centra Radka Neumannová. Podle ní patří Zeman v Itálii k nejuznávanějším mistrům filmové animace.

Právě díky Českému centru v Miláně vznikla italská verze nově zrestaurovaného filmu Vynález zkázy a digitální verze Cesty do pravěku s italskými titulky. České centrum také připravilo v italském znění veškerý multimediální obsah výstavy, která se kromě Milána představí v Turíně.

V Miláně budou v rámci doprovodného programu k výstavě uvedena čtyři nejvýznamnější Zemanova celovečerní díla: Baron Prášil, Ukradená vzducholoď, Cesta do pravěku a Vynález zkázy, jehož projekce 18. července celý projekt zahájí. S tímto filmem získal Zeman Velkou cenu na světové výstavě EXPO 58 v Bruselu. Výstava v Miláně potrvá do 20. září.

Zeman ve svých filmech kombinoval hranou, animovanou a loutkovou složku i další trikové prvky. Na výstavě se návštěvníci seznámí s nepublikovanými fotografiemi, replikami filmových loutek a kostýmy z vybraných filmů. Budou také moci nahlédnout do filmové kuchyně a prostřednictvím videozáznamů a dalších dokumentárních materiálů zjistit, jak Zeman své trikové scény tvořil a jak poté vypadaly na filmovém plátně.

Reklama

Výběr článků

Načítám