Hlavní obsah

V Londýně měl premiéru poslední díl Hobita

Stovky fanoušků fantasy se v pondělí v noci sešly v Londýně kvůli světové premiéře závěrečného dílu trilogie Hobit s podtitulem Bitva pěti armád. Kromě režiséra snímku Petera Jacksona se jí zúčastnila i většina představitelů hlavních rolí včetně Martina Freemana, Iana McKellena či Orlanda Blooma.

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně se konala světová premiéra filmu Hobit: Bitva pěti armád Video: Warner Bros. CZ

 
Článek

Pro Jacksona premiérou končí mnohaletá práce na zfilmování dobrodružné knihy britského spisovatele J. R. R. Tolkiena (1892 až 1973), která česky vyšla pod titulem Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Její příběh je úvodem k rozsáhlé a jazykově i myšlenkově propracovanější trilogii Pán prstenů, která vyšla knižně v 50. letech.

„Loučení s týmem, který na filmu pracoval, bylo srdcervoucí trýznění trvající deset týdnů,“ uvedl před premiérou režisér Jackson. „Opravdové emoce mě ale zasáhnou až v následujících dnech,“ dodal.

Foto: Joel Ryan, ČTK/AP

Herec Martin Freeman na londýnské premiéře

Prvním dílem trilogie byl Hobit: Neočekávaná cesta, který měl premiéru v prosinci 2012, následoval snímek Hobit: Šmakova dračí poušť, který byl uveden loni v prosinci. Hobit je příběh o usedlém a pohodlném hobitovi jménem Bilbo, jemuž obrátí život naruby kouzelník Gandalf, který Bilba pošle se skupinou trpaslíků na dalekou a nebezpečnou výpravu za pokladem.

Výprava, která nenápadně přerůstá v boj dobra se zlem, se hemží skřety, obřími pavouky nebo obry, na druhé straně ale i vznešenými elfy, hodnými lidmi a dalšími postavami Tolkienovy fiktivní Středozemě. Zlo ztělesňuje drak Šmak a v příběhu se objevuje i podivné stvoření Glum se svým prstenem. Českou premiéru bude mít závěrečný díl Hobita 11. prosince.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám