Hlavní obsah

V Litoměřicích se obrazy Josefa Šímy vystavují v Praze draží

Novinky, Peter Kováč
PRAHA

Většina Šímových obrazů působí jako by byly vytvořeny z mlhy. Nic není přesně definované, tvary a formy se roztápí barevných oparech. Malíř byl milovníkem barvy. Kdyby žil v 19. století postavil by se po bok Delacroixe a podporoval by ho v souboji s Ingresem.

Foto: Vratislav Konečný

Goethův relief u Komorní hůrky

Článek

Ten tvrdil, že základem velkého umění je vždy precizní kresba. Šíma by spolu s Delacroixem spontánně vykřikl: Naopak barva! Námět výstavy v litoměřické Severočeské galerii s názvem Josef Šíma kresby by se tak mohl jevit jako téměř paradoxní.

Umělec však kreslil, dokonce "strašně rád", jak se sám vyjádřil, a navíc kreslil hodně a dobře. Jeho linka je pevná a melodická. Používá ji k náznakům a k podnícení divákovi fantazie. Někdy tato díla působí jako úryvky poetických snů, jindy zas jako propojení různých výtvarných vzpomínek. Akt krásné dívky se třeba objeví s pozadím pařížské katedrály Notre Dame.

Šíma je výtvarným básníkem. A není náhoda, že jednu ze svých nejkrásnějších kreseb Orfeus věnoval příteli Jaroslavu Seifertovi, k němuž měl velmi blízko.

Autorka výstavy Eva Petrová o ní vtipně napsala, že přímo voní francouzským parfémem. Litoměřická výstava představuje i grafické práce, které doplňují reprezentativně vybrané kresebné dílo, zapůjčené ze státních i soukromých sbírek.

Zajímavostí jsou připrané studie pro sklomalby, jimiž Šíma vyzdobil malý poutní kostelík v centru francouzské Remeše.

Josef Šíma kresby Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, otevřeno do 9. března, koncepce výstavy Eva Petrová a Jiřina Kumstátová

Padnou první milióny za obrazy?

Brněnská aukční firma 1. Art Consulting pořádá v neděli odpoledne na pražském Žofíně dražbu uměleckých děl.

Nabídce dominuje často vystavovaný  a reprodukovaný obraz Ateliér (Krajina) od Josefa Šímy z roku 1929 jejíž vyvolávací cena je 2 milióny 400 tisíc korun. Dalším lákadlem je Abstraktní kompozice Františka Foltýna z kolekce portugalského sběratele P. Abreua, jenž obraz od autora koupil.

Vyvolávací cena je 1 milión 150 tisíc korun.V nabídce jsou i další díla klasické české moderny, krajináři Mařákovy školy a současného umění. Loni se na aukcích v České republice prodalo 22 obrazů za milión a více korun, nejvíce 9 jich prodala pražská aukční síň Pictura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám