Hlavní obsah

V hlavní roli tango

Právo, Radmila Hrdinová

Ve dvou večerech, v sobotu v brněnské Redutě a v neděli v pražském Kolowratu, scéně Národního divadla představila ve své produkci a v režii Alfonse Venerosa herečka Jitka Frantová inscenaci Sto let tanga. Jejím autorem je italský tanečník, básník, znalec a pedagog tanga Gianluca Berti.

Foto: archiv Jitky Frantové

Gianluca Berti a Jitka Frantová tančili tango v Divadle Kolowrat.

Článek

Charismatický hlas argentinského zpěváka Martina Troncoza uvedl diváky do atmosféry tančíren a barů v Buenos Aires, ale vlastně po celém světě, všude tam, kde se tančí, zpívá a kde žije tango.

Frantová vyprávěla příběhy osobností spojených se slavnou historií argentinského tanga. Před očima diváků tak defiloval skladatel Astor Piazolla, zpěvák Carlos Gardel, Carmencita Calderonová, která tančila tango ještě ve svých sto letech, Gricel Viganová, po níž je pojmenováno jedno z nejslavnějších tang, José Mario Contursi, Mariano Mores a řada dalších.

Nebyla to žádná suchopárná přednáška, ale herecký výkon, v němž bylo znát hereččino osobní emotivní zaujetí světem tanga, které je pro ni víc než jen tancem. Tango bylo hlavním protagonistou večera. Dva brněnské taneční páry – Petr a Gabriela Nečasovi a Michal Mezník s Petrou Vykoupilovou – a především autor textu Gianluca Berti s Federikou Bolengovou dokázali, že tango má tisíc různých tváří – od lehce frivolní až po smrtelně vážnou i vášnivou.

Škoda jen, že sál Kolowratu svou technickou dispozicí neumožňoval všem divákům ocenit složité krokové variace brilantních tanečních výkonů. I tak to ale byl večer, který potěšil nejen milovníky tanga, ale i obdivuhodného temperamentu italsko-české herečky, která se na prknech Národního divadla objevila již ve třetím pozoruhodném projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám