Hlavní obsah

V Havlově autě lidé nahrávají vzkazy. Pravdoláskař je teď nadávka, vzkázal mu Svěrák

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen umělci, ale i veřejnost může na pražské Letné nahrát vzkaz Václavu Havlovi v jeho autě VW Golf. Zdeněk Svěrák nebo Bolek Polívka už své nahráli.

Vzkaz Zdeňka Svěráka Václavu Havlovi

 
Článek

V rámci Autodialogu s Václavem Havlem na výstavě Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu bude bývalé auto prezidenta Václava Havla zaparkované před výstavním pavilonem Komunikace 89 na Letenské pláni naproti fotbalovému stadionu Sparty v sobotu 16. listopadu od 13 do 18 hodin a v neděli 17. listopadu od 13 do 16 hodin.

Foto: Komunikace 89

Zdeněk Svěrák v Havlově autě.

Václavu Havlovi mohou zájemci sdělit a nahrát svůj vzkaz o tom, jak jsme v posledních třiceti letech pečovali o svobodu slova. Tu Václav Havel přijel vybojovat na pražskou Letnou v roce 1989 právě tímto autem. Zdeněk Svěrák už prezidentovi vzkázal, že „naše demokracie je nemocná“. Pravda a láska jsou dnes považovány částí populace za nadávky, slušnost, čest a demokracie za hloupost.

Nejzajímavější vzkazy z automobilu se stanou součástí připravovaného dokumentu, který bude k vidění 24. a 25. listopadu na velkoplošné obrazovce symbolicky umístěné na tribuně stadionu Sparta přímo naproti výstavnímu pavilonu Komunikace 89 a v rámci připravované akce Den pádu cenzury v neděli 24. listopadu. Videa budou k vidění i na www.komunikace89.bubny.org.

Foto: Bohdan Holomíček

Václav Havel ve svém VW Golf.

„Posláním celého výstavního projektu Komunikace 89 je kromě připomenutí toho, jak se dělala revoluce bez internetu, především otevření tématu nutnosti kultivace mediálního prostoru. Osm dní po sametové revoluci 25. listopadu 1989 totiž symbolicky padla cenzura a nastala svoboda slova. Zásadní otázkou je, jak jsme s touto svobodou zacházeli v průběhu posledních třiceti let a dnes. Proto jsme uvítali, když se objevila šance vytvořit z Havlova autentického autíčka pomyslný stroj času, ve kterém o tomto tématu může hovořit s Václavem Havlem velmi osobně každý, kdo k tomu má co říci,“ dodal organizátor akce Pavel Štingl.

Volkswagen Golf ve stříbrné metalíze vlastnil Václav Havel mezi lety 1987 a 1990 a prožil s ním celou sametovou revoluci. Pořídil si jej ještě jako disident a říkal mu prý „stříbrný blesk“.

Havel. Je to komedie i drama, říká režisér filmu o prezidentově životě

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám