Hlavní obsah

V češtině vyjde nový Márquezův román

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos vyjdou nové romány Gabriela Gárcii Márqueze, Johna Irvinga i méně známého, ale dobrého Michaela Cunninghama, jehož prózu Hodiny nedávno proslavil stejnojmenný film.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Prodej odstartoval na veletrhu A+A v Düsseldorfu.

Článek

Na paměť mým smutným courám se jmenuje nová próza kolumbijského spisovatele Gabriela Gárcíi Márqueze, kterou v překladu Blanky Stárkové připravil Odeon. Na novou knihu tohoto světoznámého spisovatele a nositele Nobelovy ceny čekali čtenáři deset let.

"Příběh se odehrává v městě na karibském pobřeží a vypráví o podivném dárku k devadesátinám pro starého mládence, hudebního kritika a nedělního fejetonistu místních novin, který chce strávit noc s pannou," řekl Právu Jindřich Jůzl z Euromedia Group, do jejíž rodiny Odeon patří. Nezletilou přišívačku knoflíků obstará starci jeho celoživotní známá, majitelka místního nevěstince. K očekávanému však nedojde...

Irving a Cunningham

Z nabídky Odeonu si zaslouží zmínku zejména české vydání prvního románu Američana Johna Irvinga, který se proslavil románem Svět podle Garpa nebo Pravidla moštárny.

Kniha Svobodu medvědům zachycuje utkvělou představu studenta vídeňské univerzity Siggyho Javotnika. Pohled na uvězněné zvířectvo ve vídeňské zoo ho inspiruje ke zprvu nevážně míněnému nápadu - její obyvatele osvobodit.

Pozornost si zaslouží také americký prozaik Michael Cunningham a jeho Domov na konci světa, který by měl vyjít v Odeonu. Příběh osamělého a introvertního Jonathana, který zvláštním způsobem "doplňuje" svého kamaráda Bobbyho i dívku Clare, je rafinovaně komponovaný román, časově rozkročený mezi 60. a 80. lety minulého století.

Knihy domácích autorů

Na jaře vydá nakladatelství Paseka první díl knihy literatury faktu Generál Patton 1885-1942. "Je to jeden z největších generálů, který se podílel na osvobození podstatné části západních Čech. Už mnoho let je to moje oblíbená osobnost," řekl Právu autor Miloš Hubáček a dodal, že druhý díl by měl vyjít do konce roku.

Torst nabídne první svazek souborného vydání díla básníka, prozaika, dramatika, teoretika surrealismu a teatrologa Vratislava Effenbergera (1923-1986). Svazek Básně I. shrnuje tvorbu z let 1940-1951, přičemž drtivá většina z nich zde vyjde vůbec poprvé.

Právě vysílaný seriál Hop nebo trop do literární podoby převedli scenáristé Eva a Ivo Pelantovi. Knižní podoby se dočkají i Sametoví vrazi, kteří se začátkem roku objeví na plátnech. Vyjdou též nové příhody populárních kreslených králíků Bob a Bobek na cestách od Pavla Šruta a Vladimíra Jiránka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám