Hlavní obsah

V centru Prahy vystavují kambodžské děti

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěší zónu pod Václavským náměstím zaplnila výstava velkoplošných fotografií s tvářemi kambodžských dětí spolu s jejich konkrétními příběhy. Výstava nazvaná Děti patří do školy s 20 oboustrannými panely zde bude do 15. prosince.

Foto: detipatridoskoly.cz

O přestávce skáčou kambodžské děti přes gumu. Hračky nemají.

Článek

„Všechny vystavené fotografie budou k dispozici v kvalitních kopiích, které si každý zájemce může kdykoliv během konání výstavy zakoupit za předem stanovenou příjemnou cenu, pohybuje se v řádech stokorun. Výtěžek bude věnován na dva konkrétní účely. Prvním z nich je zajištění školení učitelů či vyšetření dětí s postižením a zakoupení speciálních pomůcek. Druhým pak provoz školy a koupě pole k rozvoji soběstačného hospodaření školy,“ říká režisérka Markéta Nešlehová, která spolu s fotografem Georgiem Stojkovem stojí za celým projektem.

„Točím filmy, jsem adoptivní máma a miluju Kambodžu. Nejsem Angelina Jolie, přesto chci pomoci konkrétním dětem, které bydlí tisíce kilometrů daleko. Do Kambodži se stále vracím. Fotit a natáčet. Tamní děti jsou krásné, v očích mají smutek, ale i úsměv a naději, že se ze smutku jednou dostanou. Jsou stejné jako chudičká Kambodža, jejíž král mluví jako jediný monarcha na světě plynně česky,“ popisuje situaci v zemi, kde více než třetina lidí žije pod hranicí chudoby s příjmem nižším než jeden dolar denně a 45 procent dětí má podváhu.

Palčivým problémem, se kterým se mimo jiné snaží pomoc Charita České republiky v provincii Takeo už tři roky, je právě nedokončování základního vzdělání kvůli postižením a vadám, které lze snadno vyřešit.

„Mnohdy dítě odsoudí jako hloupé jen proto, že nevidí jako ostatní nebo neslyší, to se přitom dá vyřešit brýlemi nebo jinými pomůckami, případně nápravou postižení. K tomu je také třeba vyškolit učitele, aby byli schopni rozpoznat tyto vady a dítěti pomohli. Pro tuto konkrétní pomoc už máme vybrané čtyři školy,“ vysvětlil Vladislav Vik, regionální manažer pro jihovýchodní Asii a Haiti Charity ČR s tím, že lidé, kteří by chtěli přispět na pomoc kambodžským dětem, se mohou obrátit na web výstavy  www.detipatridoskoly.cz.

Záštitu nad výstavou Děti patří do školy převzal ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg a ambasadory jsou Jiří a Olga Menzelovi. Fotografie budou zdobit ulici Na Příkopě do poloviny prosince a poté se výstava vydá na cestu po dalších českých městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám