Hlavní obsah

V Akropoli vystoupí zpěvačka Aziza Brahimová a indičtí Barmer Boys

Praha

Zpěvačka Aziza Brahimová ze Západní Sahary vystoupí v pondělí v pražském paláci Akropolis, kde budu ve stejný večer hrát i indičtí Barmer Boys z Rádžastánu.

Foto: Rachot

Západosaharská zpěvačka Aziza Brahimová

Článek

Oblast Sahary je považována za kolébku pouštního blues, jaké proslavili tuarežští Tinariwen. Ve stínu mužských kapel trochu zůstaly zpěvačky z oblasti, mezi nimiž je nejvýraznější postavou Aziza Brahimová.

Ta se narodila v jednom z uprchlických táborů, kde skončili obyvatelé Západní Sahary poté, co ji připojilo Maroko. Protože byla mimořádně talentovaná, získala v jedenácti letech možnost studovat na Kubě. Po návratu jako devatenáctiletá vyhrála v hudební soutěži a jako členka ansámblu Leyoad absolvovala turné po Evropě. Na něm upoutala pozornost producentů ze Španělska, kde natočila sérii ceněných alb.

Její hudba je podobně jako u představitelů pouštního blues repetitivní a hypnotická, kontrast k doprovodu vytváří pestré zpěvné melodie.

Barmer Boys z indického Rádžastánu na sebe upozornili na loňském festivalu Respect svým spojením typických indických nástrojů, jako jsou strunné sarangi, ruční harmonium a různé perkuse v čele s bubnem dholak, s beatboxem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám