Hlavní obsah

Uvidíme Madonnin klip na MTV?

ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

K válečné propagandě se přidalo evropské vysílání hudební stanice MTV. Po vypuknutí války v Iráku jeden z vedoucích stanice Mark Sutherland doporučil, jaký typ písní by se neměl v Evropě vysílat. V oběžníku cituje konkrétní příklady. Madonnina novinka American Life se v něm sice neobjevila, ale podle zvolených kritérií by se vysílat neměla.

Foto: HZS MSK

Den dětí na hasičských stanicích

Článek

V první řadě jde o nahrávky přímo spjaté s válkou v Iráku jako Boom skupiny System of a Down, kde jsou zachyceny záběry z mírových protiválečných pochodů ve světě, a videoklipy s padajícími bombami jako Hot in the City Billyho Idola. Jmenovaná je také píseň Lucky skupiny Radiohead s válečnými scénami a dokonce i skladba Don't Want to Miss a Thing, protože do ní skupina Aerosmith zařadila akční scény z filmu Armageddon.

Opatrnická opatření jdou tak daleko, že je zakázáno promítání videoklipů, které názvem, lyrikou či dokonce názvem skupiny navozují válku a bomby. Oběžník zmiňuje konkrétně skladu B.O.B (Bombs Over Baghdad) od hip-hopové skupiny Outkast, You, Me and World War Three (Ty, já a třetí světová válka) Gavina Fridaye a cokoli od skupiny B-52´s, která se jmenuje stejně jako obří americký bombardér.

Na seznamu je také Invasion od Radiohead, ačkoli mluvčí skupiny upozornil, že v repertoáru takovou skladu nemají.

Mluvčí MTV uvedl, že seznam se týká vysílání v Evropě s tím, že skladby nejsou zakázány, nýbrž jen vybrány jako příklady videoklipů, jejichž vysílání se nedoporučuje.

Serj Tankian, zpěvák metalové skupiny System of a Down, uvedl, že MTV v Evropě skutečně neukazuje jejich nový klip Boom, ale americká redakce ho běžně na program zařazuje. Veřejné mínění je totiž útoku na Irák nakloněno mnohem příznivěji v USA než ve světě.

Podobné podobně absurdní seznamy nedoporučených písní se objevily i po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum.

Reklama

Související články

Madonna zaútočí na Bílý dům

První dáma mezi zpěvačkami Madonna chce právě vydávaným CD nazvaným American life ostře promluvit do chystané války s Irákem. Pro Bílý dům bude prý "šokující"...

Madonna není proti Bushovi

Madonna vydala prohlášení ke kontroverznímu videoklipu k písni American Life, kde oblečena do vojenské uniformy vrhá granáty. Následuje záběr na roztrhaná těla...

Americký život podle Madonny

Madonna zveřejnila název svého nového už desátého řadového alba, které vyjde 22. dubna. Bude se jmenovat American Life.

Výběr článků

Načítám