Hlavní obsah

United5 točí druhé album a pojedou hrát do Anglie

Právo, Jaroslav Špulák

Český a slovenský boyband United5 dlí momentálně v pražském studiu Faust, kde dokončuje písničky pro druhé album. Procesu je přítomen i britský producent a skladatel Andrew Murray, jenž dal loni na základě castingů pětičlennou kapelu dohromady a píše pro ni písničky. Zkušeností na to má dost, na kontě má spolupráci s takovými hvězdami, jakými jsou Christina Aquilera, Leona Lewis či Alicia Keys.

Foto: archív United 5

United5 v pražském studiu Faust s manažerem Romanem Rossim (s cédéčkem) a producentem a skladatelem Andrewem Murraym (s obalem od CD). Mário Bendík první zleva, Matt Bláha druhý zprava.

Článek

„Nápad, abych přijel sestavit boyband, přišel od manažera Romana Rossiho. U nás v Británii tak vznikají kapely běžně. Málo jich vznikne organickou cestou, tedy že se členové znají například od základní školy a pak spolu dál hrají. Kapely podobné United5 většinou vznikají výběrem na castingu. I ty, které začaly organicky, si třeba takto shánějí další členy,“ vysvětluje Právu v pražském studiu Faust Murray.

United5 tvoří Mário Bendík, Matt Bláha, Norbert Brand, Marthy Duffek a Peter Juhás. „Nechtěl jsem působit v boybandu, chtěl jsem být sólista,“ říká Právu Mário Bendík. „Potom jsem o tom ale přemýšlel a cosi v hlavě mi řeklo, abych šel na casting. Ukázalo se, že to bylo nejlepší rozhodnutí, které jsem mohl udělat. Nelituju toho, protože se mi teď dějí věci, které jsem nikdy nezažil.“

Matt Bláha měl zase rockovou kapelu. „I když jsem na boybandech vyrůstal, nemám je už moc v lásce. Dostal jsem se k tvrdší hudbě, které jsem se věnoval. Zkusil jsem to ale, vyšlo to a jsem rád,“ upřesňuje.

Oba shodně tvrdí, že se museli vzdát drtivé většiny jiných aktivit a věnují se pouze United5. „Je to teď celý náš život,“ tvrdí Bendík.

„Písničky, které jsou na našem prvním albu, byly napsány naslepo. Momentálně vznikají skladby pro druhou desku a ty jsou nám psané na míru. Jsou mezi nimi i rockovější kousky, na některých jsme dokonce spolupracovali. Baví mě to, protože předtím, než vznikli United5, jsem pro svou kapelu skládal,“ usmívá se Bláha.

Prozrazuje také, že ve skupině jsou při tvorbě konečných verzí písniček přirozené tvůrčí rozbroje. Kompromis a shoda se ale nakonec vždy najdou. „Zažil jsem už momenty, kdy bych nejraději vstal a některému ze svých kolegů dal za ucho. Vždycky jsem ale vychladl,“ doplňuje s úsměvem Bendík.

Na pět let

„United5 beru jako projekt, ve kterém strávím minimálně pět let. Na tak dlouhou dobu máme smlouvu, potom se uvidí. Když to bude klapat, budeme pokračovat dál. Když ne, půjdeme si každý svou cestou. Máme za sebou první rok, první album, točíme druhé a čeká nás turné v Anglii,“ prozrazuje Bendík.

Od chystaných britských koncertů očekávají, že si na nich najdou nové fanoušky, a těší se na jejich reakci. Prvním krokem směrem k nim je angličtina v textech, která je pro kapelu zatím samozřejmostí. Společně s Murraym kladou důraz na to, aby měli co nejlepší výslovnost. Když prý to u některých slov není ono, v textu je vymění za jiné, na výslovnost jednodušší.

„V Čechách a na Slovensku vnímají naši posluchači především hudbu. V Anglii budou přesně vědět, o čem zpíváme. Myslím si, že to pro nás bude výhoda, protože fanoušci ucítí pravou emoci písniček,“ myslí si Bláha.

„Nevylučujeme ale, že v budoucnu nenazpíváme nějakou písničku v češtině nebo slovenštině. Už na druhé desce bude jedna, taková alternativní, na jejímž konci zpívá Matt česky a já slovensky. Jsou to ale zatím jen dvě věty,“ dodává Bendík.

První album The First Step vyšlo před několika dny. To druhé se na trhu objeví až v příštím roce, ovšem vzniká již nyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám