Hlavní obsah

Ukázka z filmu podle Pratchetta je na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Film Poslední odměna podle povídky Terryho Pratchetta právě dokončuje režisér, scénárista a velký Pratchettův fanoušek Ladislav Plecitý. Premiéra je naplánována na 27. září.

Ukázka z filmu Poslední odměna Video: Filmová akademie Miroslava Ondříčka

 
Článek

"Paradoxně asi o měsíc déle než psaní samotného scénáře mi trvalo přeložit jej do angličtiny. Poté jsem ho poslal přímo panu Pratchettovi, připojil k tomu režijní explikaci a pár svých předchozích krátkých filmů a požádal o autorská práva pro nekomerční využití. Vysvětlil jsem, že film chci dělat především pro jeho fanoušky, kteří budou mít možnost shlédnout film zdarma na festivalech a na internetu," uvedl Plecitý.

"Zanedlouho se mi ozval jeho agent Colin Smythe a ještě jeho americký právník, který má na starosti předprodej autorských práv pro filmové adaptace a začali jsme to řešit. Moje představa se jim pravděpodobně zamlouvala, protože vše probíhalo relativně hladce. Pouze mi poslali pár připomínek ke scénáři," dodal.

Přestože jde o nekomerční studentský film, hrají v něm profesionální herci jako Tomáš Matonoha a Marko Igonda.

„Zaujal mě scénář a filmy, které dělal režisér už předtím. Také jsem dlouho nehrál ve studentském filmu, tak jsem si řekl, že by to mohla být příjemná změna. Je to zase něco jiného, trochu karikatura, ale tyhle věci se mnohdy hrají líp, než nudná psychologie," popisuje Tomáš Matonoha svoji postavu úlisného agenta rozmazleného spisovatele Kevina Jareše, kterého hraje Jarek Hylebrant, známý z filmů Hodinu nevíš a 7 dní hříchů.

Ve filmu hraje také Lenka Zahradnická, která ztvárnila přítelkyni problematického spisovatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám