Hlavní obsah

U2 se po dvaceti letech vrátili domů

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irská rocková skupina U2 se po dvaceti letech vrátila domů do Irska. Učinila tak na svém aktuálním DVD pojmenovaném U2 Go Home, Live from Slane Castle Ireland a měla k tomu hned několik dobrých důvodů. Tím základním byla přirozená chuť nabídnout doma v Irsku skvělé vystoupení.

Foto: Jiří Románek

Vánoční strom na Masarykově náměstí v Rožnově p. R.

Článek

Záznam z malebného prostředí Slane Castle, které si ostatně pro své DVD nedávno vybrali také Red Hot Chili Peppers (letošní Live at Slane Castle), byl pořízen 1. září roku 2001. Několik okamžiků do něho bylo zařazeno z koncertu, jenž se odehrál tamtéž 25. srpna téhož roku.

Pár hodin před prvním vystoupením doprovodil zpěvák Bono Vox svého otce Boba Hewsona na poslední cestě. Do nebe mu poslal písničky Kite, jejíž komornosti vévodil s akustickou kytarou, a One, ve které kytaristovi Bonovi vypomohl elektricky.

Dvacet let předtím, v roce 1981, vystoupili U2 ve Slane Castle na svém prvním festivalu vůbec. Předskakovali tehdy kolegům ze skupiny Thin Lizzy a vzpomínají na to, jak se jim tehdejší set příliš nevyvedl.

Několik hodin před začátkem předloňského koncertu porazili irští fotbaloví reprezentanti Nizozemce 1:0. Díky tomu se probojovali na světový šampionát do Japonska a Koreje, který se uskutečnil v následujícím roce. Vítězství Bono oslavil v písničce Beautiful Day. V závěru slogan z refrénu pozměnil na všeříkající "beautiful goal", což změnilo prostor před zámkem ve fotbalový stadión. Přítomno tomu bylo osmdesát tisíc diváků.

U2 nezapomněli ani na politické poslání své existence. Náboženské problémy Irska okomentoval zpěvák v písničce Sunday Bloody Sunday, v jejímž závěru se oblékl do národní vlajky, o snášenlivosti mezi lidmi hovořil v rámci skladeb New Year´s Day či Pride (In the Name of Love).

Irové tímto koncertním záznamem zdůvodnili, proč jsou považovaní za rockové superhvězdy současnosti. Vynikající profesní výkony jednotlivců, náramný zvuk, skvělá pódiová výprava a s tím vším související vřelá atmosféra jsou totiž jaksi přirozené.

Jako bonus jsou na DVD přidány dokument z inkriminovaného koncertu a vzpomínka na rok 1984 v podobě filmu Unforgettable Fire.

U2: Go Home, Live from Slane Castle Ireland

Universal Music, 120 min.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám