Hlavní obsah

Trutnovský festival byl zrušen

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slavný trutnovský hudební festival, který je spojen s Václavem Havlem a konal se už za komunismu, letos neproběhne. Neustálé handrkování s úřady ho nakonec pohřbilo. Festival na svých stránkách oznámil, že objednávky vstupenek už nejsou možné.

Foto: trutnofffestival.cz

Místo, kde se mohl konat festival.

Článek

„Tam, kde vyzývá starostka pod různými vlivy k použití vidlí proti nám a našim blízkým, dospěli jsme k tomu, že nechceme riskovat zdraví vaše i hudebníků, tak aby se cokoliv stalo. Nechceme Vás – naše pokojné squaw a spolubojovníky -  vystavovat jakékoliv agresivitě a újmě. Naše aktivity tak přesouváme na příští rok. I když naše festivalové setkání mohlo být přínosem pro místní teritoria. Děkujeme vám všem za trpělivost a přízeň,” sdělili Novinkám ve čtvrtek pořadatelé.

„Radujme se společně z přicházejícího léta a See You Later... Už nyní se nám ozývají z různých teritorií, měst i obcí s nabídkou ležení. Nejspíš pro vás ještě letos něco vymyslíme,” dodali nejistý příslib.

„Oslavu vzniku Českého Woodstocku jsme chtěli uskutečnit v duchu připomínky jeho počátků – na zelené louce a v komornější podobě spiklenecké pospolitosti. Symbolicky v blízkosti místa jeho vzniku - nedaleko Hrádečku, nad wigwamem našeho náčelníka (Václava Havla). Setkání mělo evokovat okolnosti svého vzniku, bohužel možná až příliš... Téměř za slovo nás vzali představitelé bývalé sudetské obce, na jejímž okraji se soukromé pozemky o velikosti jedenácti hektarů nacházejí. Bohužel.”

V deset ticho

„Obec účelově přijala několik vyhlášek, které napasovali na naše festivalové setkání a namířili tak, aby znemožnili jeho konání. Své akce z nich vyjmuli. Stanovili takové podmínky, které konání našeho setkání při zachování tradičního ducha a programové struktury, jak ji znáte, kdy kapely hrály téměř do svítání, prakticky znemožňují. Skončit s hraním jsme měli krátce po setmění v deset večer, nehlučet stroji již od osmi a tyto klacky pod nohy měl pozlatit nestandardní dvacetiprocentní poplatek ze vstupenky,” dodali.

Bývalý Trutnoff Open Air byl poměrně velký rockový festival. Pořadatelé by se spokojili i se skromnější verzí Zahradní slavnost, která by nemusela tamním obyvatelům tolik vadit, ale ani to se nepodařilo.

Starostka Mladých Buků Lucie Potůčková už dříve uvedla, že proti festivalu je 80 procent obyvatel městyse. Uvedla, že lokalita, kde se má akce odehrávat, se nachází u evropsky významné lokality a přírodního parku. Majitelé okolních pozemků měli obavy z poničení parcel, poukazovali na nevhodnost místa, jeho údajně problematickou dostupnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám