Hlavní obsah

Trojrozměrní Tři mušketýři budou nejdražším filmem točeným v Německu

Právo, Vladimír Plesnik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamberg, Německo

Další podobu legendárního románu Tři mušketýři, tentokrát trojrozměrnou, natáčejí filmaři v bavorském Bambergu. Starobylými domy a úzkými uličkami může bavorské město připomínat Paříž 17. století, kdy se, alespoň podle Alexandra Dumase staršího, královští mistři kordu bili za slávu koruny a čest krásných dam s ničemy z gardy kardinála Richelieu.

Článek

Román, který vyšel poprvé v roce 1844, a to na pokračování v pařížském deníku Le Siécle, se už dočkal více než padesátky filmových zpracování. Producenti ale vsadili na to, že diváci i dnes zaplní kina, aby opět zhlédli milostné scény a šermířské souboje, kterými se příběh jen hemží.

„Bamberg vyhlásila Organizace SN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) už skoro před dvaceti lety světovým kulturním dědictvím. Město je svou krásou a zachovalostí srovnatelné s Prahou nebo Florencií,“ říká producent filmu Robert Kulzer. Jako jedno z mála německých sídel přečkal téměř bez úhony druhou světovou válku. Tvůrci filmu si více než tisíciletou historií dýchající Bamberg a další místa ve Spolkové republice zvolili mimo jiné proto, že v nich až na výjimky nenajdete stopy moderní doby.

D’Artagnan je v pohodě

Nicméně přeměnit nezaměnitelné místní hrázděné domy tak, aby připomínaly francouzský přístav Calais, nebylo zrovna jednoduché. „Měli jsme obří obrazovku, pomocí které složíte dva obrázky do jednoho. Na plátně tak uvidíte padesátku plachetnic, kotvících u mola,“ vysvětluje Kulzer. Ve filmu se objeví i most přes řeku Regnitz, vedoucí od působivé Staré radnice. „Upravili jsme jej tak, že skutečně vypadá jako most přes Seinu někde v Paříži,“ vypráví producent.

Constantin Film, nejvýznamnější německá filmová společnost, získala na náročný projekt peníze od bavorské i spolkové vlády. S natáčením začal britský režisér Paul Anderson v proslulém babelsbergském studiu poblíž Berlína loni v listopadu.

„Náš d’Artagnan, kterého ztvárňuje osmnáctiletý rodák z Beverly Hills Logan Lerman, je skutečně moderním hrdinou. Na svět se dívá s úsměvem a jeho přístup k životu je nakažlivý. Ukazuje totiž, že bojovat za něco, co má pro vás doopravdy cenu, stojí za to,“ tvrdí Kluzer.

Vyhlášeného intrikána kardinála Richelieu si zahraje Christoph Waltz, který za roli důstojníka SS ve filmu Hanebný pancharti obdržel loni Oscara. Neméně důležité úlohy si ve filmu vystřihnou další hollywoodské hvězdy. Orlando Bloom, jenž si světovou proslulost získal jako elf Legolas z Temného hvozdu v kultovní filmové trilogii Pán prstenů, se divákům představí jako vévoda z Buckinghamu, zatímco v proradnou krásku mylady de Winter se promění režisérova manželka, dcera srbského lékaře a ruské herečky Milla Jovovichová.

Zahlédli jen hřebce

Nadšení obyvatelé Bambergu si chtěli natáčení filmu, který bude slavnostně uveden v USA v polovině dubna příštího roku, prohlédnout hodně zblízka. Narazili ale na neoblomné černé šerify z jedné bezpečnostní agentury.

Jen pár z nich zahlédlo hřebce, osedlaného Madsem Mikklesenem, kterého budou čeští diváci znát jako zlořečeného darebáka z bondovky Casino Royale. Ani v nové verzi Dumasova románu na dánského herce nezbyla kladná role. S páskou přes oko a v černém kostýmu se převtělí do profesionálního padoucha hraběte Rocheforta. A tak místním, kteří toužili nahlédnout filmařům pod pokličku, nezbývalo než se nechat najmout jako kompars. Ve výpravném snímku účinkuje celkem na 1500 statistů.

Malebný Starý palác sloužil ve 14. a 15. století jako sídlo místních biskupů. Filmaři jej jen s malými úpravami využili pro snímání bojových scén. „U nás se nenatáčí poprvé, ale další podoba příběhu čtyř nerozlučných přítel je určitě největším filmovým projektem, který jsme tu kdy měli,“ pyšní se Dieter Grötsch, jeden z místních radních. Vždyť mezinárodní filmový štáb čítal na 350 osob.

Tři mušketýři budou drazí

Na kolik natáčení v 3D přišlo, zůstává tajemstvím producentů. Už teď je ale zřejmé, že se Tři mušketýři stanou jedním z nejdražších filmů, které vznikly v Německu.

Ředitel Constantin Filmu Torsten Koch se ale podřekl, že filmová novinka přišla studio na přinejmenším 50 miliónů eur, tedy 1,23 miliardy korun. Protože distributoři z celého světa již dnes zakoupili promítací práva, zdá se, že se převedení poutavého dobrodružství Velkého vypravěče na stříbrné plátno tvůrcům bezpochyby vyplatí.

Reklama

Související témata:

Související články

22 výstřelů s Jeanem Renem míří do kin

Hvězda filmů Luca Bessona, Wima Wenderse, Briana de Palmy a mnoha dalších Jean Reno je hlavní devízou francouzského thrilleru 22 výstřelů, který podle románu...

Výběr článků

Načítám