Hlavní obsah

Tři čeští hrdinové až Do posledních sil

Právo, Andrea Zunová

Do posledních sil. Tak se jmenuje kniha obsahující tři dokumentární povídky z konce protektorátu básníka a dokumentaristy Miloše Doležala. Vydalo ji nakladatelství Host. Každá povídka vypráví jeden příběh českých hrdinů.

Foto: David Konečný, ČTK

Miloš Doležal

Článek

První je věnována malíři a spisovateli Josefu Čapkovi, druhá československému parašutistovi Vladimíru Hauptvogelovi a třetí Josefíně Napravilové, jež po válce hledala po Evropě přeživší lidické děti.

Povídku Peča Čapek heftling také uvedl na pokračování Český rozhlas, pro který ji načetl Bronislav Kotiš.

Josefa Čapka zatklo gestapo 1. září 1939 v rámci akce Albrecht I., kdy bylo v koncentračních táborech uvězněno mnoho vytipovaných nepřátel nacismu. Čapka čekalo peklo koncentračních táborů Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen a Bergen-Belsen. Po celou dobu věznění se jeho žena Jarmila snažila svého Peču, jak mu všichni blízcí říkali, dostat na svobodu, domů. Psala říšskému protektorovi Konstantinu von Neurathovi, prosila u prezidenta Emila Háchy, který se přimlouval na nejvyšších místech, avšak bezvýsledně.

Foto: Host

Miloš Doležal

Josef Čapek v koncentračním táboře Sachsenhausen pracoval v malířské dílně s učitelem a malířem Josefem Dobešem a belgickým grafikem a rytcem Hubertem Mauquoyem. Psal tam také své básně a postřehy. Josef Dobeš, který z této trojice jediný válku přežil, zachytil vězně Josefa Čapka na svých kresbách, které se dochovaly.

Na konci války byl převezen do tábora Bergen-Belsen, kde byl naposledy viděn živý 4. dubna 1945. Vyhublý a vyčerpaný onemocněl tyfem, kterému podlehl. Kdy přesně, nikdo neví. Britské jednotky osvobodily tábor 15. dubna.

Zápisky a básně Josefa Čapka přežily díky spoluvězni, učiteli Josefu Kořínkovi, který je po návratu do Československa předal Jarmile Čapkové. Ta je nechala vydat knižně pod názvem Psáno do mraků. Josef Čapek v nich například píše: „Dnes a v Evropě? Lidé se jakž takž vpraví do každého režimu, který jim dá jíst a pít. Z ideologií jsou nejvíce vítány ty, které zájemce opravňují k surovosti.“

Miloš Doležal je autorem a spoluautorem řady rozhlasových pořadů a dokumentů z období války a padesátých let, literárních pořadů či knižních rozhovorů. Napsal knihu o umučeném páteru Josefu Toufarovi. Loni vyšla kniha dokumentárních povídek z protektorátu Čurda z Hlíny.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám