Hlavní obsah

Tragickou komedii Kdo sestřelil anděla doprovází skutečná válka v pozadí

Bude to krutá legrace. Tak charakterizuje Bolek Polívka novou hru Karla Steigerwalda Kdo sestřelil anděla, která byla ušitá na tělo právě Polívkovi a jeho divadlu. V příběhu, ve kterém se lež vydává za názor, se v rolích Vojáka a Filozofa, kteří se v troskách civilizace symbolizující ruinu kostela handrkují o pravdu a spravedlnost, předvede s Polívkou také Cyril Drozda. V ženské úloze Marie alternují Ivana Hloužková a Eva Salzmannová. Sobotní světová premiéra bude v Brně, Praha tragickou komedii o lži uvede ve Studiu DVA ve čtvrtek 5. května.

Foto: David Konečný

Bolek Polívka a Cyril Drozda

Článek

Zatímco se Voják s Filosofem dohadují, asi jen Marie, zmítaná nešťastnou láskou, ví, kdo sestřelil anděla, tvora na vyhynutí… Dva tuláci, možná spíš pobudové, či dokonce klauni se sejdou v blíže nespecifikovaném rozbořeném kostele.

„Jeden čeká na udělení státní ceny, nebo na soud, nebo na obojí. Z druhého se vyklube soudce, který prvního odsoudí za činy páchané v minulosti, ačkoliv i on je páchal. Oba lžou, popírají sami sebe. Jejich vzpomínání plné cynismu, je proto útržkovité, asi nepravdivé, ale zábavné a přitažlivé. Jsou to šarmantní nuzáci lží. Jsou to lži, které plynou samozřejmě jako fakta, vrší se, popírají se navzájem a jsou roztomilejší než pravda. Dva klauni, Voják a Filozof, pohrávají si míčkem abstraktních představ. Jenže ty představy jsou nesnesitelně skutečné,“ říká o hře Karel Steigerwald, který hru dokončil už v prosinci roku 2021, ale v souvislosti s probíhající ruskou invazí na Ukrajinu se stala ještě aktuálnější.

„Steigerwald je dnes už žijícím klasikem, dramatikem píšícím pro studiová, experimentující či hledačská divadla. Je proto vynikající, že napsal původní hru pro dalšího žijícího klasika Boleslava Polívku, jako je vždycky skvělé, když vznikne nová hra pro konkrétní divadlo a konkrétní tvůrce. Ostatně tím druhým do páru filozofujících pobudů je Cyril Drozda, kultovní herec z brněnského HaDivadla. Z tohoto spojení by měla vzniknout inscenace, opírající se o brilantní herecké mistrovství,“ doplnil režisér Břetislav Rychlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám