Hlavní obsah

Totální nasazení: Existence revivalů je pochopitelná

Právo, Aneta Holá

Slánská punkrocková skupina Totální nasazení pokřtila v polovině února své nové album Oceloví ptáci. Okolnosti, za kterých vznikalo, přiblížil zpěvák a baskytarista Sváťa Šváb.

Foto: Jan Šída

Totální nasazení, zleva P. P. Cvok (kytara, zpěv), Sváťa Šváb (baskytara, zpěv), Franky (bicí)

Článek

Kde se vzala idea Ocelových ptáků, úvodní nahrávky na desce a jejího pojmenování právě po nich?

Asi před rokem jsem si vzpomněl na tuhle zapomenutou vojenskou píseň, kterou jsme kdysi z legrace s kluky na gymplu zpívávali. Při zvukových zkouškách kapely jsem se svou verzí, tedy upravenou, zvučil svůj zpěv. A když jsme loni na podzim řešili název alba, napadlo mě tohle. Spoluhráčům se to líbilo, a tak jsem v tom duchu vymyslel a zaranžoval pro album intro.

Nakonec se to našemu kytaristovi P. P. Cvokovi i bubeníkovi Frankymu ve studiu ve verzi s dechovou sekcí zalíbilo tak, že jsem dodělal další sloku a skladbu přearanžoval, aby z ní namísto pouhého intra byla regulérní píseň.

Text písničky Backstage Boys je o mladých muzikantech-frajírcích, kterým jejich úspěch stoupl do hlavy?

Text té písně pojednává o kapelních bedňácích. Je to takové rýpnutí především do našich bývalých, byť to asi sedí na všechny. Autorem je náš kytarista P. P. Cvok, takže víc by asi řekl on. Občas jsme s nimi měli nějaký ten konflikt, ale to nestojí za řeč.

Na albu nalezneme také coververzi písně z filmu Jak svět přichází o básníky. Co vás vedlo právě k této volbě?

Když jsme s P. P. Cvokem slyšeli loni prvně naživo zpěváka Pišta z kapely Zakázaný ovoce, jeho výraz se nám líbil, protože nám připomněl legendárního zpívajícího bubeníka Víťu Vávru. Řekli jsme si z legrace, že uděláme nějakou jeho písničku jako předělávku a Pišta si do ní pozveme jako hosta. Nakonec padla volba na Básníky, neboť se nám líbili nejvíc. A hlavně z toho šel udělat duet.

Jaký máte názor na revivalové kapely, které jsou dnes mnohdy úspěšnější než kapely s původní tvorbou?

Revivaly jsou ve své podstatě zábavovky a zábavovky jsou takové chlubení cizím peřím. Nicméně běžní posluchači mají rádi melodie, které znají, tudíž je existence zábavovek pochopitelná a obhajitelná. A podobně je to s revivaly. Sice nechápu, jak může něco takového muzikant dělat, ale je to každého věc.

Mně osobně je to jedno, ale upřímně – není nic směšnějšího než dělat revival. Úplně nejtrapnější mi přijde dělat revival české kapely, potažmo existující… Ale jak jsem již předeslal, je to každého věc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám