Hlavní obsah

Tony Bennett a Amy naposledy

Novinky, Stanislav Dvořák

Zástupy hvězd se tísní na albu Tonyho Bennetta Duets 2. Nezasvěcené to může překvapit, Bennett je ale v podstatě druhý Sinatra. Tento neuvěřitelně vitální zpěvák, který bojoval v druhé světové válce a ještě dodnes koncertuje, nikdy Frankieho nesesadil z trůnu pop-jazzového božstva, ale přežil jej o mnoho let.

Článek

Duets 2 patří k albům, která v podstatě plní vzdělávací funkci a mohla by si klidně zažádat o dotaci ministerstva školství. Mají ukázat teenagerům, že vedle Lady Gaga a podobných cirkusů existuje ještě jiná hudba a nenásilně je naučit poslouchat. Chodící mašinky na peníze jako Gaga si zase účastí v podobných projektech zlepší svědomí a na smrtelné posteli můžou říct: udělala jsem alespoň jednu kvalitní písničku.

Ale dost legrace, zesnulá Amy Winehousová, Michael Bublé, Aretha Franklinová, Willie Nelson nebo Andrea Bocelli si určitě nepotřebují přihřívat polívčičku v tupých komerčních projektech. Duets 2 nepochybně patří do mainstreamu, jde ovšem o mainstream kvalitní, nečekaně spojené hvězdy si opravdu rozumí, předávají emoce a špičkově interpretují klasiku.

Skladby, které si vybraly, patří k těm vůbec nejstarším - The Lady is a Tramp, Body and Soul, Stranger in Paradise nebo Speak Low, kterou si jistě mnozí vybaví v podání Billie Holiday. Tonyho zpěvu nelze vytknout prakticky nic, desce by však neuškodilo více swingu nebo latiny. Pokud se rozhodl naplnit tak dlouhé album z devadesáti procent baladami, klade tím na posluchače velké nároky. Držiteli patnácti Grammy a zakladateli Frank Sinatra School of the Arts to ale odpusťme.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám