Hlavní obsah

Tomáš Klus koncertoval v Kladně už jako Český slavík. Zůstal ale stejný

Právo, Jaroslav Špulák

Pondělní koncert Tomáše Kluse, jeho stálého parťáka a kytaristy Jiřího Kučerovského, a doprovodných kumpánů Petra Škody (bicí) a Jana Lstibůrka (kontrabas) vynesl na povrch vše dobré i rozpačité, co novopečený Český slavík nabízí.

Foto: Foto PRÁVO – Jan Handrejch

Na koncertu Tomáše Kluse v Kladně bylo vyprodáno.

Článek

Možná je to víc besídka než regulérní koncert, paradoxně ku potěše diváků. Po zajímavém předskakujícím písničkáři Pokáčovi se několik stovek příchozích ve vyprodaném sále naladilo na Klusovu notu a podporovalo ji celé dvě hodiny.

Fanoušci znali bezpečně všechny texty písniček. Kdo přece jenom tápal, ten dobře poslouchal, aby se ke Klusovi a spol. mohl zpěvem přidat alespoň na chvíli. Nadto všichni s radostnou dychtivostí očekávali, co přinesou mnohé improvizace, jimiž je Klus z pódia již pár let obveseluje.

Diváci mohli napsat na lístek téma a styl, na které by měla vzniknout improvizovaná písnička. Vybrali si slogan „Čauky mňauky“ zahraný v duchu country. V tu chvíli si chopil aktivity Kučerovský, který jako zkušený kytarista vzešlý z metalového podhoubí, a tedy zvyklý na ledacos, přesně zvolil stylovou atmosféru skladby. Klus pak s lehkostí sobě vlastní přidal text, v něm využil všechny fráze z kovbojek a také vyžádaný slogan.

Foto: Foto PRÁVO – Jan Handrejch

Během vystoupení došlo i na improvizované pasáže.

Kdyby se na té improvizaci později trochu zapracovalo, mohla by z toho vzniknout nová skladba. Na to ale Klus ani Kučerovský nehrají, a tak se countryová „náhoda“ ztratila ještě dříve, než odešli z pódia.

Klusovy písničky mají příjemné melodie, vyvážené dávky patetičnosti, romantiky i reality, nádherné texty plné přímých zásahů i druhých plánů a v neposlední řadě spolehlivý přednes. Kučerovský pomáhá bezpečně ve dvojhlasu, Klus si občas odskočí k novému výrazu. Pokaždé je to odměněno vděkem, neboť jeho publikum tyhle okamžiky miluje. Klus přitom nijak neuniká od podstaty své tvorby.

On i jeho kolega jsou navíc milovníky okamžitých vtipů a hlášek. Když se nepovedou, přiznají to a pokračují dál. I schopnost dělat si legraci sami ze sebe z nich dělá idoly hned několika posluchačských generací.

Nejenom v Kladně se totiž v pondělí ukázalo, že v publiku už zdaleka nepřevládají dívky střední a základní školou povinné. Klusova poetika, otevřenost a společný skladatelský um poslaly jejich písničky i staršímu publiku. Nyní mu vlastně stačí jen nahlas se nadechnout, aby mu posluchači viseli na rtech. Pak už stačí pár nástrojů, přirozenost a besídka jede dál.

Celkové hodnocení 85%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám