Hlavní obsah

Točí se Anthropoid, příběh atentátu na Heydricha

Novinky, Stanislav Dvořák

Tento týden se v ČR začal natáčet koprodukční snímek Anthropoid režiséra Seana Ellise. Mapuje atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Foto: Lucky Man Films

Sean Ellis

Článek

Hlavní roli Kubiše hraje sexuální idol z Padesáti odstínů šedi Jamie Dornan, Gabčíka ztvární Cilian Murphy. Gabčíkovu partnerku Liběnu Fafkovou hraje Aňa Geislerová a Kubišovu zase Charlotte Le Bonová, známá z filmu Láska na kari.

Vzniku snímku podle Uljany Donátové významně pomáhá Ministerstvo obrany České republiky. Ministr obrany Martin Stropnický se s filmaři setkal v úterý v rámci natáčení jedné z exteriérových scén v lesích ve Vojenském újezdu v Brdech.

Foto: Lucky Man Films

Natáčení na falešném sněhu

„Není mnoho námětů ryze českých, které by překročily naše hranice. Tento příběh obrovské statečnosti, vlastenectví a ochoty za svou zemi položit životy je natolik silný, že bezesporu do světových kin patří,“ řekl Stropnický.

V horkých červencových dnech se točily zimní záběry, kdy parašutisté po seskoku na území protektorátu odjíždějí zmapovat situaci v Praze a připravují svou další činnost. Iluzi zimní krajiny proto pomohl vytvořit umělý sníh z celulózy.

Téma atentátu, stejně jako události, které mu předcházely, či následky, které přinesl, se staly námětem řady domácích filmových nebo televizních snímků. „Nyní se příběhu ujal zahraniční tvůrce, což slibuje českému divákovi nový a netradiční pohled na důvěrně známé události,” tvrdí Donátová.

„Pro nás, jako české koproducenty, je významné, že máme možnost podílet se na látce tak výrazně spojené s našimi dějinami, ale uchopené s možností uměleckého přesahu, který přináší tvůrčí potenciál celého týmu pod vedením režiséra Seana Ellise,“ dodal David Ondříček, jehož společnost Lucky Man Films je koproducentem Antropoidu.

Režisér Sean Ellis se o atentátu na Heydricha dozvěděl až z televize v roce 2002 a byl prý tak uchvácen činy parašutistů, že se rozhodl natočit film. Britský režisér a scenárista se proslavil krátkým filmem Cashback (2004), podle kterého později vznikla i celovečerní verze. Poté natočil hororové Střepy v hlavě a sociální drama Metro Manila.

Reklama

Výběr článků

Načítám