Hlavní obsah

To je Putin? Super!

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nádvoří pražského Musea Kampa lze až do konce října vidět kontroverzní skulpturu Rekonstrukce jako tragédie a fraška. Dvojice tvůrců z umělecké skupiny Pode Bal, Petr Motyčka a Dan Trantina, se inspirovala skutečnou událostí.

Foto: Jan Šída

Skulptura Rekonstrukce tragédie a fraška je inspirována skutečnou události z roku 1968.

Článek

V létě 1986 nechali dva českoslovenští pohraničníci roztrhat psy občana NDR Hartmuta Tautze na linii mezi Československem a Rakouskem. Dílo bylo původně umístěno před bruselským Evropským parlamentem, kde vyvolalo smíšené reakce.

Skulptura je z laminátu. Vychází na jednu stranu z ladovských figur, zároveň čerpá i z komiksové nadsázky. Roztrhaný Tautz vypadá jako mučedník. Jeho nahota symbolizuje čistotu a nevinnost. Má předimenzovanou hlavu, ze které tryská rudý proud krve a vytváří louži.

Tvůrci záměrně figuru obludně zkarikovali, aby akcentovali hrůznost činu. Vždyť být roztrhán dvěma vlčáky je příšerná smrt. Zvířata mají vypoulené lidské oči, plné prazvláštního smutku. I služební psi byli oběti, které zrůdný režim zneužíval.

Foto: Jan Šída

Tvůrci z umělecké skupiny Pode Bal Petr Motička (vlevo) a Dan Trantina, autoři kontroverzní sochy.

Dvě postavy pohraničníků stojí v pozadí, s chladnou nezúčastněností pozorují ústřední děj. Stejně jako veverka s hlavou Karla Marxe a zajíc s rudou hlavou ruského prezidenta Putina.

Ohlas dílo vyvolalo hned první den. Žena s ruským přízvukem nakoukla na nádvoří, ukázala na zajíce a zeptala se, jestli je to Putin. Jeden z umělců řekl, že ano, a ona vykřikla: „Super!“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám