Hlavní obsah

Tizianův Marsyas zapůjčen do Prahy

Právo, Martina Jandlová-Sošková
PRAHA

Národní galerie v Praze představí od čtvrtka ve své stálé expozici starého evropského umění ve Šternberském paláci jedno z vrcholných děl benátského malíře Tiziana - kroměřížský obraz Apollo a Marsyas.

Foto: Alena Zavoralová

interiér rodné světničky B. Martinů

Článek

Mistrovský kus z majetku olomouckého arcibiskupství v Kroměříži patří mezi největší umělecké poklady v moravských sbírkách. V poslední době byl s úspěchem představen na výstavách v Benátkách, Washingtonu, Paříži a Londýně. Když byl transportován do USA, Američané ho pojistili na 300 miliónů dolarů, tedy kolem osmi miliard korun.

Tizian (1488/90-1576) byl ve své době jedním z nejvyhledávanějších umělců, který výrazně ovlivnil další směřování benátského malířství. Kroměřížský obraz namaloval Tizian v závěrečném údobí svého života, mezi 1550-1576.

Na antický mýtus

Námětem je antický mýtus známý z Ovidiových Metamorfóz. Satyr Marsyas, hrající na flétnu, vyzval boha Apollóna, hrajícího na lyru, k hudebnímu souboji. Apollón ale zvítězil.

V Tizianově pojetí obrazu se odráží ještě další varianta příběhu, která líčí hudební souboj Apollóna s Panem, který rozhodne frýžský král Midas a za svou zaujatost dostane soudce oslí uši.

Východiskem Tizianovy inspirace měla být freska Giulia Romana z Palazzo Te v Mantově. Obraz vznikl nejspíš na objednávku, což naznačuje už jeho velikost (220x204 cm). Možná byl vytvořen kolem poloviny 16. století pro Marii Uherskou k výzdobě paláce v Binche u Bruselu.

Apollo a Marsyas je jedním ze dvou Tizianových děl, která se nacházejí na území ČR, druhým je Toaleta mladé ženy v Obrazárně Pražského hradu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám