Hlavní obsah

Tipy Mira Smoláka

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel galerie Miro v Praze Miro Smolák uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou další díl encyklopedie z pera filozofa Isidora ze Sevilly žijícího na přelomu antiky a středověku, faktograficky zaměřená je i kompilace historických esejů o životě v době baroka.

Foto: Jiří Velký
Článek

Čtu: Zaujala mne kniha Patrick J. Buchanan Smrt Západu s podtitulem Jak vymírání obyvatel a invaze přistěhovalců ohrožuje naši zemi a civilizaci. Doporučoval bych ji k přečtení každému politikovi Evropské unie, aby se jim konečně otevřely oči, a pokud se tak nestane, tak opravdu budou Evropané v roce 2050 žít jako nepodstatná menšina na zcela cizím teritoriu.

Viděl jsem: Výstavu Dalího v Barceloně k jeho 100. výročí narození. Naprosto úžasná. Těším se na výstavu Milana Knížáka v Schieleho centru v České Krumlově.

Poslouchám: Každý den dvě hodiny Pucciniho. Manželka je totiž operní zpěvačka a připravuje se na hlavní roli v opeře Thurandot.

Isidor ze Sevilly: Etymologie XII

Slavný učenec a filozof Isidor ze Sevilly žijící na přelomu 6. a 7. století patřil mezi první velké encyklopedisty. Snažil ze všech dostupných filosofických i vědeckých spisů antiky sestavit velký a přehledný lexikon poznatků. Jeho Etymologie ve 20 dílech byla po dlouhá staletí jednou z nejčtenějších knížek všech humanistů.

Zásluhou vydavatelství  Oikoymenh vychází poprvé celé dílo v česko - latinské verzi. Právě nyní vyšel dvanáctý díl Isidorovy encyklopedie, který je věnován světu zvířat. Autor tu shromáždil četná přírodovědecká fakta i kuriozity o domácích i divoce žijících zvířatech, včetně jejich symboliky v umění a literatuře.

Oikoymenh, Praha 2004, přeložila Jana Fuksová, 254 stran

Rosario Villarri (editor): Barokní člověk a jeho svět

Po publikacích o lidech doby středověku a renesance dostává český čtenář do rukou soubor dvanácti esejů předních evropských historiků, kteří na příkladech osudů mnoha velikánů i méně známých lidí mapují společnost doby baroka. Státník, voják, finančník a vedle toho kazatel, povstalec, misionář, umělec a vědec.

Nechybí kapitola o čarodějnicích a řeholnicích. Pestrá mozaika méně známých faktů čtenářům nabízí netradiční a velmi živý pohled na 17. a 18. století. Vyšehrad připravuje podobnou knihu i antickém Řecku a starověkém Egyptě.

Vyšehrad, kolektiv překladatelek, 328 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám