Hlavní obsah

Tipy Marie Blabolilové

Právo, kč, jaš, BAG

Malířka a grafička Marie Blabolilová, držitelka Ceny Vladimíra Boudníka za rok 2003, uvádí, co ji zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album skupiny The Vine Winning Days a kniha Arnolda Nowického Marasmus.

Foto: Karla Fodorová
Článek

Tipy Marie Blabolilové

Čtu: Povídky Hermanna Hesse - zdánlivě jednoduché líčení, ale perfektní emotivní zápletky. Úplně jsem to zhltla.

Viděla jsem: Naposledy výstavu Josefa Čapka v Obecním domě v Praze. Moc se těším na Slavíčka v pražské Městské knihovně. V kině jsem naposledy byla na Kytici, ale nijak mě to nenadchlo. Mimochodem multikina považuji za hrobku pro dobré filmy.

Poslouchám: Nejraději ticho.

Internet: Patřím spíše do století bez mobilů a počítačů.

Arnold Nowicki: Marasmus

Knihu Arnolda Nowického někteří čtenáři s největší pravděpodobností budou nazývat nechutnou a odpornou, neboť věci a události, které ve svých krátkých povídkách, fejetonech či absurdně laděných jednoaktovkách popisuje, nechutné často opravdu jsou. Komu však sedí černý humor Monty Pythonů, komu nevadí detabuizace smrti v podání lékaře z povolání, kdo má rád literární zkratku "vteřinových románů", nadsázku a ironii a kdo občas nahlédne do díla Charmse, Viana či Wernische, právě ten literární Marasmus Nowického ocení. V jeho podání je totiž život i smrt zábavnou hrou a je docela jedno, ze které strany ji právě hrajete. Užít si ji můžete v obou případech.

Petrov, edice New Line, 192 stran

The Vines: Winning Days

Druhé album australského kvarteta The Vines sice kvality dva roky starého debutu Highly Evolved potvrzuje, ale nenese nic nového. Skupina nadále těží ze syrového rockového zvuku šedesátých let, dotýká se ozvěn Nirvany, je v určitých fázích velmi dráždivá až psychedelická, nicméně vypadá to, že všechno stojí jenom na nervním hlasu kytaristy a zpěváka Craiga Nichollse. Jakmile si dá pohov, přestane se cokoli dít. Veškerý vzruch opadne.

EMI, 38:37

Reklama

Výběr článků

Načítám