Hlavní obsah

Tipy Haliny Pawlowské

Právo, cg, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scenáristka a spisovatelka Halina Pawlowská uvádí, co ji zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou novéalbum Krucipüsku Druide!, kniha Ladislava Kudrny o našich letcích v Anglii Když nelétali a thriller Dvanáct.

Foto: Vratislav Konečný

Kvetoucí Ztracenka

Článek

Tipy Haliny Pawlowské

Čtu: Kdo chytá sny od dcery J. D. Salingera Margaret, která psala o svém otci.

Poslouchám: Judas Priest.

Viděla jsem: Pouštím si filmy, dívám se na HBO, takže mám roční skluz s premiérami. Viděla jsem nedávno francouzský film Bazén, který mě zaujal. Asi proto, že byl o spisovatelce.

Internet: Oblíbenou adresu nemám .

Nick McDonell: Dvanáct

Nick McDonell se narodil v roce 1984 v New Yorku. Dvanáct, román nazvaný podle nové drogy, je jeho prvotinou a okamžitě po vydání vyvolal mezinárodní senzaci. Je to příběh sedmnáctiletého mladíka Mika, který žije v New Yorku jen s otcem. Nefetuje jako ostatní zlatá mládež, ale studium na prestižní univerzitě vymění za vzrušující život na ulici. Setká se tam s "dvanáctkou", módní drogou, o které všichni mluví a kvůli níž se propojuje newyorská smetánka s černým Harlemem. Patří k ní i spirála násilí, do které se zaplete také Mike.

Euromedia Group-Ikar, přeložili Milena a Šimon Pellarovi, 256 stran

Krucipüsk: Druide!

Liberecká skupina Krucipüsk je na české hudební scéně od začátku devadesátých let a má jednu zvláštnost. Kdykoli vytáhne na boží světlo nějakou novou nahrávku, vždy dokáže přinejmenším přimět k pozornému poslechu. Nevytváří rádiové hity, tvoří hodnotné rockové písničky. Tentokrát se otírá o keltskou tématiku, ovšem i bez toho je silná v energickém, moderně bigbítovém projevu. Zpěvák Tomáš Hajíček se za ta léta stal neoddiskutovatelnou osobností.

EMI, 36:38

Ladislav Kudrna: Když nelétali

Za svou vlast položilo během druhé světové války životy 550 čs. letců, píše na závěr knihy věnovných těmto vojákům v Polsku, Francii a Británii historik Ladislav Kudrna. Jako student pražské filozofické fakulty se v diplomové práci věnoval tématu, co dělali letci v době, kdy se přípravovali do boje. Zaujal ho hlavně Stanislav Fejfar, pozdější kapitán čs. letectva ve Velké Británii, jehož deník vlastní. Vše posléze rozšířil do knihy. Cesta statečného vlastence, profesionálního vojáka čs. letectva, vedla přes Malé Bronovice v Polsku do mírové Francie, kde se později podílel na bitvě s nacisty. Konečnou stanicí byla Anglie, kde pak patřil k nejlepším. Kudrna si všímá řady okolností, včetně antisemitismu v jednotce nebo vztahů k anglickým ženám, a podařilo se mu tak vytvořit další střípek do stále neúplné mozaiky života a boje čs. letců v zahraničí.

Libri, 256 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám