Hlavní obsah

Tipy Dne: Day, Mingus

Novinky, František Cinger, Alex Švamberk, PP

Spisovatelka Kateřina Sidonová uvádí, co ji nejvíce zaujalo v poslední době z kultury. Redakčním hudebním tipem je reedice jednoho z posledních alb Charlese Minguse Me, Myself An Eye a literárním Dayův průvodce světem J. R. R. Tolkiena.

Článek

Tipy spisovatelky Kateřiny Sidonové

Čtu: Čtu životopis Neila Younga Shakey, který zatím česky nevyšel.

Slyšela jsem: Poslouchám pořád dokola poslední řadovou desku Neila Younga Are You Passionate.

Viděla jsem: Film Americká krása jsem viděla už podruhé a moc se mi líbil.

Surfuji: Internet používám hlavně k vyhledávání informací, netrávím na něm moc času, takže nejčastěji volím www.google.com a když mne zajímá co se ve světě děje, tak www.bbc.com. Z pracovních důvodů také trávím čas na stránce www.stories-exchange.org, pro kterou překládám, jsou tam shromážděny příběhy, které napsali převážně čeští Romové. Stránka je dvojjazyčná - v angličtině a v češtině a měla by sloužit k zlepšování vztahů mezi minoritami a majoritou v ČR.

Vlastní stránka: http://sweb.cz/katerina9

David Day: Průvodce světem J. R. R. Tolkiena

Když oxfordský profesor Tolkien osídloval své obdivuhodné a mýty inspirované dílo stovkami imaginárních bytostí, živočichů a rostlin, nemohl tušit, jak jejich jména jednou proniknou do běžného života. Popularita románů a filmů Pán prstenů zajistily, že se po hrdinech jmenují počítače (Gandalf) i restaurace (U Froda).

Kdekdo ví, co je Středozem nebo Hora osudu. Přesto dál zůstává Tolkienův svět složitý, plný zvláštního pojmosloví. Fundovaný tolkienolog Day se nám ho ovšem rozhodl zpřístupnit. Jeho kniha je jakousi přehlednou a vyčerpávající encyklopedií. Hobity, Mordor, draky a další shrnuje Day v pěti stech abecedně seřazených a podrobně vyložených heslech. Některá z nich jsou doprovázena i ilustracemi.

přeložila Stanislava Pošustová, Paseka, 272 stran

Charles Mingus: Me, Myself An Eye

V reedici vydané album patří k posledním v Mingusově kariéře, vzniklo rok před jeho smrtí a legendární kontrabasista postižený laterární sklerózou sledoval jeho natáčení už jen z kolečkového křesla, nemoc mu neumožňovala hrát. Nahrávka ukazuje že bebopový novátor svůj vlastní styl obohacoval o aktuální podněty, byť na tom měly velký podíl i aranže trumpetisty Jacka Walratha.

V hvězdném obsazení velké kapely se překvapivě objevují hned tři elektrické kytary - na jednu z nich hraje Larry Coryel. A zatímco blues Devil Woman je podáno tradičně, pocta gospelu Wendesday Night Prayer Meting je pojata nově, aniž by ztratila původní náladu. Free postupy jsou vyváženy zdůrazněním sboru.

Klíčovovým dílem ale jsou ellingtonovský odkaz rozvíjejí půlhodinové živočišné Three World Of Drums. V vypjatě dramatické kompozici se snoubí celá řada postupů od klasických bigbandových obratů až k avantgardním anebo fúzí s rockem ovlivněným, přičemž velkou roli hraje polyrytmika - tři bubeníky doplňují dva percussionisti.

Pro vývoj žánru asi ne tak významné jako alba z přelomu 50. a 60 let, přesto však velmi podnětné,

Atlantic Masters / Warner Music 57:26

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám