Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, František Cinger, Alex Švamberk

Hudebním tipem dne je debutové album Shut Up dcery metalového zpěváka Ozzyho Osbourna Kelly, nahlédnuté ze dvou stran, a literárním dvě knihy lékaře a básníka Bohumila Ždichynce, sbírka básní 24 hodin v těle antičlověka a odborné Tajemství mozku.

Článek

Kelly Osbourne: Shut Up

Většina umělců nemá ráda, když jsou jim připomínání slavní rodiče, ovšem případě Kelly Osbourneové lze těžko pominout jejího otce, legendárního Ozzyho.Vymezovala se vůči němu už ve svém prvním hitu, vtipné cover verzi Madonnina Papa Don´t Preach.

Nyní Kelly přichází s debutovým albem, který už svým názvem Shut Up (Sklapni) ukazuje, že se nemíní držet zpátky, že ráznost je jí vlastní. Je-li stylizace Ozzyho dcery v době, kdy zpěvačky módního r´n´b musí vypadat jako z obálek erotických magazínů, příjemná, album samotné dojem záhy zkazí.

Působí jako nahrávka začínající kapely. Přináší nenápaditý nekomplikovaný rock, který navzdory tvrdému zvuku nezapře neopunkové kořeny. Na víc totiž Kelly nemá. Její projev je plochý - jakmile opustí polohu rozvzteklené teenagerky, která se bouří proti celému světu, ztrácí přesvědčivost.

Kelly bohužel tatínkův talent nezdědila. Upírat Kelly právo věnovat se hudbě by bylo nespravedlivé. Možná to myslí i upřímně. V tom případě by však bylo lepší, kdyby Osbournova dcera začala od píky. Desku těchto kvalit vydala velká firma jen kvůli jménu interpretky, respektive kvůli popularitě jejího otce a zejména seriálu MTV The Osbournes, přinášejícího záběry ze života Osbournových.

Sony Music, 39:28

Bohumil Ždichynec: 24 hodin v těle antičlověka

Bohumil Ždichynec: Tajemství mozku

"Domovem člověka jsou dva milióny/ srdečních stahů/ Život průměrného savce/ trvá pouhých 800 miliónů stahů," říká básník Bohumil Ždichynec ve sbírce poezie, v níž hledí na člověka očima pronikajícíma tělem i duší.

"Biologické předstupně/ tvého těla/ tvoří základ/ pro etická pravidla," dodává. Vidí hranice lidských orgánů a velkých lidských organismů, kterým je v nekonečném vesmíru dán konečný termín jednotlivého života.

Jako lékař sleduje i v populárně odborné práci o mozku lidské příběhy: co člověk, to osud, co osud, to céva. Připomíná, že díky mozku se jednotlivé buňky těla k sobě chovají přátelsky, to se nám zdá přirozené. Je škoda, říká, že v životě tomu tak vždy není. (cg)

24 hodin v těle antičlověka - Český klub, 78 stran; Tajemství mozku - ISV nakladatelství, 304 stran

Reklama

Výběr článků

Načítám