Hlavní obsah

Tipy dne

ČTK, Jaroslav Špulák, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Literárním tipem dne je osobitý cestopis lékaře diplomata Luďka Fialy, hudebním vystoupení thrashmetalové skupiny Soulfly. Národní galerie nabízí do svých sbírek vstup zdarma.

Článek

Soulfly

Když se zpěvák a kytarista Max Cavalera rozžehnal kvůli osobním neshodám se slavnou sestavou brazilské Sepultury, postavil kolem sebe v roce 1997 nadějné americké a anglické hudebníky a nový projekt pojmenoval Soulfly. Už název napovídá, že alfou a omegou jeho tvorby je osobní i profesní svoboda. Na třetím albu 3 z loňského podzimu se drží thrashmetalu, který ovšem povýšil, takže jde dnes o jednu z nejlepších skupin hrajících tvrdý rock. Texty jsou plné spousty politických a sociálních odkazů. je zahalen do syrového thrashmetalového zvuku, který definuje všechny tři dosud vydané desky skupiny. Na pražském koncertě vystoupí jako předskupina naši Shatter.

Malá sportovní hala, Praha, 20.00

Luděk Fiala: Lehce vychýlená zeměkoule, aneb Počítání poledníků

Luděk Fiala (1956), původním povoláním lékař, od roku 1991 činný v politice, diplomat a publicista, sepsal zážitky ze svých poutích po zeměkouli. Jako poučený turista se ocitl v Číně, Malajsii, v Kuvajtu i Brazílii, stál u Zdi nářků v Jeruzalémě stejně jako u mexické sopky Popocatépetl. A přinesl odtud povídání o kuchyni, kultuře i zvycích.

freytag, 192 stran fotografie

NG oslaví výročí založení volným vstupem

Národní galerie v Praze zve dnes návštěvníky do expozic zdarma. Na dnešek připadá výročí založení její předchůdkyně, Společnosti vlasteneckých přátel umění. Zdarma mohou lidé jít jen do stálých expozic. Na krátkodobé výstavy Václava Brožíka, Josefa Koudelky a Těšínské madony si lidé musejí koupit vstupenku.

V 11 a 16 hodin bude ve Veletržním paláci v expozici Umění 19. století připraven komentář k předchůdkyni NG. Ve Šternberském paláci je v 11 hodin připravena komentovaná prohlídka Holandské a flámské zátiší 17. století, v 15.00 pak komentovaná prohlídka Benátské malířství 16. až 18. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám