Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, Jaroslav Špulák, Petr Pýcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Literárním tipem dne je studie rakouské slavistky Gertrude Zandové zabývající se čekým literárním undergroundem 50. let, hudebním pak festival rock For People.

Foto: Hana Stropková

Pozvánka na vánoční trhy

Článek

Rock For People

Českobrodská agentura Ameba Production, která stojí za osmi dosavadními ročníky letního festivalu Rock For People, se rozhodla avizovat letošní třídenní přehlídku zimní přehlídkou. Od 17.15 hodin se dnes v pražském klubu Abaton na dvou pódiích představí skupiny Mňága a Žďorp, Divokej Bill, Ready Kirken, Vypsaná fixa, One Season Band, Nahoru po schodišti dolů band, Roe-Deer, Lety mimo a další.

Ke zhlédnutí budou i divadelní představení a do časných ranních hodin následujícího dne potrvá latinsko-americká párty s Maradona Jazz. "Vyhlásíme i jména některých kapel, které se na letním Rock For People představí," prozradil Právu Petr Fořt z pořádající agentury Ameba. První potvrzenou zahraniční skupinou jsou britští Levellers.

Rock For People, Abaton, Praha 8, Na kosince 8, 17:15

Gertraude Zandová: Totální realismus a trapná poezie

(Česká neoficiální literatura 1948-1953)

Egon Bondy, Ivo Vodseďálek, Bohumil Hrabal, Vladimír Boudník nebo Jana Krejcarová, ty všechny spojovala na počátku 50.let první česká samizdatová řada po nástupu komunistů k moci. Nesla název Edice Půlnoc a tvorba z ní a její autoři jsou již dlouho považováni za první vlnu literárního undergroundu u nás. Vedle politikou sešněrované oficiální literatury dnes působí jako zjevení: osobité a zcela svobodné.

A právě na dění především kolem Půlnoci se zaměřila rakouská slavistka Gertraude Zandová. Ve své knize se věnuje zvlášť pracím jednotlivých spisovatelů, zejména pak Bondyho totálnímu realismu a Vodseďálkově trapné poezii. Zajímá ji téma autostylizace, vulgarity či sexu v tvorbě autorů kolem edice. Přemítá nad tím, z čeho čerpají, a naopak jak sami ovlivnili undergroundovou tvorbu let 70.a 80. Zasvěcená a podrobně zpracovaná publikace přináší i řadu dobových fotografií.

přeložila Zuzana Adamová, Host, 240 stran

Reklama

Výběr článků

Načítám