Hlavní obsah

Tipy Davida Černého

Novinky, Peter Kováč, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník David Černý uvádí, co ho v poslední době v kultuře nejvíce zaujalo. Redakčním televizním tipem je film Muž bez kůže.

Foto: Tomáš Udatný

plakát k festivalu Nazdar léto

Článek

Tipy výtvarníka a sochaře Davida Černého

Viděl jsem: V Karlových Varech jsem zhltnul docela dost filmů. Asi nejvíc mě zaujal Elephant od Guse Van Santa, stejné téma jako snímek Bowling for Columbine, ale zcela jiný formální přístup. Dlouhé záběry kamery jako v střílecí videohře vedou k pekelnému konci. Na druhé straně byl hodně zábavný snímek Good bye Lenin, který půjde do distribuce. Netřeba nic víc než doporučit.

Četl jsem: Minulý týden Respekt. Moc pěkný článek od Petra Třešňáka o tom, jak komunistická moc pomocí StB křivila lidi a jak ti, kteří dneska stále mají moc a nikdy nebyli odsouzeni, zacházeli s lidskými právy.

Poslouchám: Einstürzende Neubauten střídám se Smashing Pumpkins a občas to zředím Rage Against The Machine. A tu a tam Joselyn Pooke a Chopinovým klavírem. A ještě spoustu dalšího milého nášupu.

Surfuji: Stránka www.antikscm.2b.cz, kde se nachází petice proti komoušům. Doufám ze ji všichni čtenáři již podepsali, neb komunistické zlo se znovu podivně smradlavě začíná šířit.

Vlastní stránka: www.davidcerny.cz

Muž bez kůže

Do cyklu Americké nezávislé léto zařadila ČT i režijní debut výtvarníka J. Todda Andersona, který od roku 1987 pracoval na všech filmech bratří Coenů. Jeho černá komedie Muž bez kůže je bizarní příběh lamželeza s beránčí povahou, do něhož rodinná tragédie vlije vztek. Hlavní hrdinou je chiropraktik, který po večerech žije druhým životem - jako zápasník v kostýmu Muže bez kůže. Když vlivem bezohledných machinací farmaceutického magnáta přijde o rodiče, začne se mstít i mimo ring. V hlavní roli vystupuje Michael Rapaport, který si zahrál například prostoduchého boxera Kevina v Allenově komedii Mocná Afrodíté.

ČT 2, 28.července, 21.40

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám