Hlavní obsah

Tipy Báry Nesvadbové

ČTK, cg, aš, Právo

Spisovatelka Bára Nesvadbová uvádí, co ji v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou výstava Stefan Zweig - Rakušan z Evropy a čtvrté album Seala

Článek

Tipy Báry Nesvadbové

Čtu: Renatu Kálenskou, knihu Vybledlo. Zaujalo mne, že máme podobné vnímání mužů, světa i alkoholu.

Poslouchám: Album Lucie v opeře.

Viděla jsem: Podivné nebe. Bezva.

Surfuji: Stránky Neviditelného psa, kvůli Neffovi. 

Stefan Zweig - Rakušan z Evropy

Památník národního písemnictví hostí putovní výstavu o slavném rakouském spisovateli Stefanu Zweigovi (1881 -1942). Návštěvníky seznámí s životem známého tvůrce a prostřednictvím literárních děl i s místy, kde žil - s Vídní, Salzburgem, Londýnem i brazilskou Petropolí. Tam utekl z Evropy před nacismem a tam také spolu se svojí ženou v roce 1942 dobrovolně odešel ze života.

Město Salzburg, kde Zweig žil v letech 1919 až 1935, uspořádalo v roce 1992 u příležitosti 50. výročí spisovatelovy smrti velkou výstavu. Její ohlas a žádosti ze zahraničí přiměly autory ke vzniku putovní varianty této přehlídky. Viděli ji diváci ve 20 městech Evropy a Jižní Ameriky.

Památník národního písemnictví, Praha, do 25. ledna

Seal IV

Seal představuje vzácnou výjimku na zkomercionalizované hudební scéně, kde se alba šijí na míru posluchačům a uvažuje se jen o okamžitém zisku. Zpěvák ukazuje, že i v současném středním proudu se může prosadit kvalitní tvorba. Seal sice staví na melodii a tahu, ovšem jeho skladby jsou propracované, mnohovrstevnaté a nechybí jim vývoj, který zdůrazňují detailně promyšlená aranžmá. Stylově čerpá z inteligentního gabrielovského rocku, jaký přináší úvodní Get It Together, zkombinovaného se soulem a rhythm and blues, jehož vlivy jsou zřejmé ve vypjatém Don´t Make Me Wait a v rychlém Let Me Roll. Love´s Divine ukazuje, že ani v baladách Seal nesklouzává do líbivosti. Pomáhá mu v tom i procítěný zpěv nepostrádající hlouby.

Warner Music 60:53

Reklama

Výběr článků

Načítám