Hlavní obsah

Tibetský zpěvák Techung představí Praze své album

Právo, kul

Techung je zpěvákem tradičních tibetských lidových i moderních písní, skladatel a hudebník, jenž ovládá množství tradičních tibetských nástrojů. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších současných interpretů tibetské hudby. V neděli 18. října se v 19 hodin představí v pražském Lucerna Music Baru.

Foto: Foto archív LMB

Techung (vpravo) s doprovodnými hudebníky.

Článek

Jeho ambicí je snaha o uchování tradičních tibetských vokálních a instrumentálních tradic pro budoucí generace. Věnuje se sběru lidových písní, které jsou zachovány pouze v ústním podání, jejich zaznamenávání a nahrávání s cílem vytvořil databanku, která bude přístupná na internetu.

Vyrostl v indické Dharamsale, kam jeho rodina uprchla z rodného Tibetu po čínské okupaci, a na tamním Tibetském institutu múzických umění (TIPA) vystudoval všechny formy tibetského hudebního umění.

Po emigraci do USA se stal spoluzakladatelem souboru tibetského tance a opery Chaksampa. Před pár lety založil vlastní kapelu, ve které jsou kromě něho Michel Tyabji - bicí a Rinzing Wangyal - kytara. V roce 2013 podnikli první koncertní turné po USA, o rok později navštívili poprvé Evropu.

Hlavní Techungovou devizou je jeho nezaměnitelný hlas. Hraje také na tibetskou loutnu Dramnyen, tibetské housle Piwang, bambusovou flétnu Lingbu a mnoho dalších nástrojů. Nové album s názvem Tashi Sho, které přiveze letos do Prahy, je v pořadí již čtvrtým kapely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám