Hlavní obsah

Tibetské festivaly v ČR lákají na filmy, výstavu i hudbu

Novinky, Stanislav Dvořák

Hned dva festivaly připomínají v těchto dnech fascinující kulturu a krvavou historii Tibetu. Festivaly ProTibet a Tibet žije nabízejí různé druhy kulturních zážitků.

Foto: Protibet

Z výstavy Tibet na křižovatce

Článek

ProTibet se zastaví ve 32 městech mezi 28. únorem a 15. dubnem. Můžete se těšit na projekce filmů současných tibetských tvůrců, např. Tiché svaté kameny od Pemy Tsedena, Slova mého dokonalého učitele, Letní pastviny a další. Dále bude po městech putovat výstava fotografií Tibet na křižovatce.

„Festival ProTibet 2014 bude patřit všem, kteří se chtějí seznámit s kulturou Tibetu a zároveň se chtějí zapojit do pomoci tibetským dětem,“ uvedla ředitelka festivalu Jana Neboráková.

V rámci festivalu vystoupí také tibetský zpěvák Tenzin Tsedup a přednášet budou Lama Geše Ňima Özer, Jiřina Šiklová nebo Martin Bursík. Bára Hrzánová zahraje se svou skupinou. ProTibet navštíví nejen Prahu, Brno, Olomouc a Ostravu, ale i řadu menších měst, kompletní seznam najdete zde.

Foto: kapelakvety.cz/Roman Franz

Skupina Květy

V pražském Rock Café připomene 55. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci 5. března benefiční koncert Tibet žije. Zahrají kapely Květy, Čokovoko nebo Debbi Love a k tomu můžete ochutnat tibetské speciality. Večerem bude provázet performerka Bio Masha.

Akce má podpořit projekt Spolku Lungta, který je zaměřený na překlad výukových videí Khan Academy do tibetštiny. „Cílem projektu je poskytnout tibetským studentům přístup k široké škále západního vzdělání v jejich mateřském jazyce, stejně tak i zprostředkovat šíření tibetštiny jako vzdělávacího jazyka i jazyka moderních médií. Tibetské vzdělávání v exilu postrádá některé předměty, jejichž znalost je však později nezbytná pro život v moderní společnosti – jsou jimi například biologie, chemie, fyzika,“ upozornila Bára Tůmová.

Reklama

Výběr článků

Načítám